Asiakastarinat
14.01.2020 |

Kiinteistöjen kiertotalous kuumenee

Suomen varallisuudesta 70 % on kiinni rakennetussa ympäristössä. On arvioitu, että Suomessa olevien kiinteistöjen korjausvelka on 30–50 mrd euroa. Lisäksi kiinteistöillä on ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa, sillä 40 % hiilidioksidipäästöistä aiheutuu kiinteistöistä. Näiden faktojen valossa on selvää, että näin ei voida eikä kohta enää halutakkaan jatkaa. On myös selvää, että kiinteistöjen kiertotaloudessa on valtava potentiaali sekä yhteiskunnallisesti että liiketaloudellisesti.

Kiertotalous on koko ajan kuumeneva puheenaihe ja toisaalta myös ratkaisu ilmastonmuutoksen torjumisessa. Pelkkä puhuminen ei riitä. Kiinteistöt ovat oleellinen osa kiertotaloutta, mutta kiinteistöjen kiertotalous on hieman vieraampi käsite. Kiinteistöjen kiertotaloudessa pyritään parantamaan kiinteistöjen arvoa, pienentämään niiden ympäristövaikutuksia sekä lisäämään kiinteistöjen käyttäjien tyytyväisyyttä. Käytännössä näihin päästään hyvällä ja suunnitelmallisella ylläpidolla, energian säästöllä sekä olosuhteista huolehtimalla. Kaikki tämä on hyvin järkeenkäypää, mutta jostain syystä se ei kuitenkaan käytännössä toteudu. Nyt tarvitaan tekoja, joilla kiertotaloudesta tulee totta.

Kiinteistöjen kiertotalouden suurin vihollinen on osaoptimointi.

Kun kiinteistön hyötyjä ja kustannuksia ei tarkastella kokonaisuutena, näiden hyötyjen ja kustannusten suhteen tehdään osaoptimoituja päätöksiä. Käytännössä säästämällä toimenpiteissä ja kustannuksissa lyhyellä tähtäimellä, aiheutetaan mahdollisesti suurempia kustannuksia pitkällä tähtäimellä. Usein menetetään myös kustannuksia suurempia hyötyjä sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Tähän tullaan varmasti heräämään ja kiinteistöihin liittyviä päätöksiä aletaan tekemään nykyistä kokonaisvaltaisemmin.

Nyt on jo sen aika!

Meillä Kiinteistöpalveluiden missioksi on määritelty tämä: me parannamme kiinteistöjen arvoa ja käyttäjien tyytyväisyyttä kiinteistöjen kiertotaloudessa. Tätä emme voi yksin toteuttaa, vaan tähän tarvitsemme avuksemme yhteiskunnan tahtoa. Oletko sinä jo mukana talkoissa – oletko sinä jo kanssamme Huomisella töissä?

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.