Asiakastarinat
13.04.2023 |

Kiinteistö ja piha-alueet kannattaa laittaa nyt kevätkuntoon - mutta missä järjestyksessä?

Kevät on oiva aika laittaa kiinteistö ja sitä ympäröivät piha-alueet kuntoon. Kysyimme asiantuntijoiltamme, mitä toimenpiteitä keväällä kannattaa tehdä, jotta kiinteistön sisällä on miellyttävää myös ilmojen lämmetessä ja piha-alueet ovat viihtyisät talven jäljiltä. Entä mikä on marssijärjestys, miten huoltotyöt kannattaa suorittaa, jotta niistä saa maksimaalisen hyödyn?

Kaikki alkaa hiekkojenpoistosta 

Hiekkojenpoisto on usein lähtölaukaus kiinteistön kevättöille. Hiekkojen poisto aloitetaan, kun piha-alueen lumet ovat sulaneet sekä yöpakkaset ovat maltillisia. Hiekkojen poistoon vaikuttavat keliolosuhteet, joten usein Etelä-Suomessa päästään liikkeelle aiemmin kuin muualla maassa.  Tyypillisesti hiekkojenpoisto voi jatkua toukokuun puolelle. 

Hiekkojen poisto on virstanpylväs, joka usein määrittää muiden kiinteistön keväthuoltotöiden ajankohdan. Esimerkiksi ilmastointijärjestelmän huolto ja ikkunoiden pesu ei ole järkevää, ennen kuin pöllyävä hiekka on saatu pois piha-alueilta. Muuten pöly kulkeutuu uudelleen juuri puhdistettuihin kanaviin ja likaa pestyt ikkunat uudelleen. Vaikka käytämmekin vettä hiekanpoiston yhteydessä ehkäistäksemme poistotyöstä nousevaa pölyn määrää, kannattaa silti pelata varman päälle ja suorittaa tietyt keväthuoltotyöt vasta hiekanpoiston jälkeen.

 

Pihojen pesu ja viheralueiden kunnostus lisäävät piha-alueiden viihtyvyyttä 

Piha-alueilla vietetään ilmojen lämmetessä yhä enemmän aikaa. Siksi niiden viihtyvyyteen ja yleisilmeeseen kannattaa panostaa. Kun hiekat on ajettu pois piha-alueilta, kannattaa pihan yleisilme katsastaa kokonaisuutena läpi ja pohtia esimerkiksi seuraavien toimenpiteiden tarvetta: 

 • Pihojen koneellinen pesu
 • Nurmikoiden lannoitus ja kalkitus
 • Kattokaivojen, syöksyjen ja rännien puhdistukset
 • Salaojakaivojen ja kansien tarkastukset
 • Hiekkalaatikoiden täyttö
 • Sammaleen ja rikkakasvien poisto
 • Pensaiden ja puiden hoitoleikkaukset.
Katso täältä lisää asiantuntijoidemme vinkkejä pihan kunnostukseen.

 

Siisti lippu ja puhdas lipputanko kruunaavat liputuspäivät

Keväällä lumien sulettua katse kannattaa kiinnittää myös pihan lipputankoon. Milloin se onkaan viimeksi pesty ja huollettu? Lipputangon säännöllinen pesu pitää Suomen lipun puhtaana ja pihan yleisilmeen huoliteltuna. Tangon vioittuneet osat, kuten narut ja leikarit kannattaa pesun yhteydessä vaihtaa uusiin.

Lipputankojen huolto kannattaa hoitaa keväällä, sillä toukokuussa on monia virallisia liputuspäiviä. L&T:n kautta voi myös tilata lisäliputuksia varsinaisten liputuspäivien ulkopuolella, kuten juhla- ja suruliputuksia. 

 

Taloteknisten järjestelmien keväthuoltoa ei kannata jättää väliin 

Kevät on tavallisesti myös taloteknisten laitteiden kausihuoltoaikaa. Kannattaa siis varmistaa, että jäähdytysjärjestelmän, kiinteistöautomaation ja ilmanvaihtojärjestelmän  kausihuollot on suoritettu tai ainakin tilattu jo hyvissä ajoin. 

Esimerkiksi ennen jäähdytyskauden alkua tehdyllä ennakkohuollolla on suuri vaikutus jäähdytyslaitteiden käyttö- ja korjauskustannusten ennakoitavuuteen – oli kyse sitten kauppakeskuksen kylmälaitteistosta, toimistorakennuksen tai serverihuoneen jäähdytyksestä.

Jäähdytysjärjestelmän huollon yhteydessä kannattaa tehdä myös ilmanvaihtojärjestelmän huolto tai vähintään suodattimien vaihto. Kun IV-koneiden suodattimet ovat puhtaat, ilma jäähtyy paremmin ja energiaa kuluu huomattavan paljon vähemmän huoneilman jäähdytykseen. Silloin pystytään myös optimoimaan järjestelmien ohjausta ja tekemään ennakoivaa säätöä ulkolämpötilojen ja muuttuvien tilanteiden mukaan. Muistathan kuitenkin, että IV-järjestelmän huolto kannattaa suorittaa vasta hiekkojenpoiston jälkeen, jotta suodattimet eivät likaannu heti uudelleen. 

 

Ethän myöskään unohtanut perussiivousta, kuten ikkunoiden ja lattian pesua? 

Kevät on oivaa aikaa panostaa myös kiinteistön perussiivoukseen, kuten ikkunoiden pesuun sekä lattioiden pesuun ja vahaukseen. Perussiivous toteutetaan kausiluontoisesti ylläpitosiivouksen tukena. Silloin tilat puhdistetaan kokonaisvaltaisesti ja pintoja huolletaan sekä suojataan. Perussiivous on kuin kiinteistön sisäpintojen vuosihuoltoa: se säästää ylläpitosiivoukseen kuluvaa aikaa, pitää pinnat hyvässä kunnossa ja pidentää siten myös kiinteistön käyttöikää. Esimerkiksi ikkunat on hyvä pestä ainakin kerran vuodessa, jotta lika ei pääse pinttymään ja palamaan auringonpaisteessa kiinni. Liian huonokuntoisia ikkunoita kun ei saa enää pesemälläkään puhtaaksi. 

Pesut kannattaa myös ajoittaa oikein, jotta niistä saa suurimman hyödyn ja paikat pysyvät puhtaana pidempään. Siksi ikkunoidenpesu kannattaa tehdä vasta katu- ja siitepölykauden päätteeksi. 

Siitepölyn ja katupölyn aikana voi myös harkita pyyhinnän tehostamista, jotta huoneilma säilyy raikkaana ja tilat ovat miellyttävät käyttää myös allergikoille. 

 

Askelmerkit kiinteistön kevättöihin:

 1. Varmista, että hiekkojenpoisto on hoidettu ennen pölylle alttiita kevättöitä, jotta pöllyävä hiekka ei heikennä muiden huoltotoimenpiteiden tehoa.
 2. Tilaa pihan koneellinen harjapesu, mikäli piha-alue näyttää epäsiistiltä talven jäljiltä. 
 3. Tarkastele piha-aluetta kokonaisuutena: mikäli viheralueet, lipputangot tai hiekka-alueet kaipaavat ehostusta, tilaa tarvittavat huoltotoimenpiteet tai asiantuntija paikalle kartoittamaan pihan tarpeet.
 4. Selvitä, mitä siivoussopimukseesi kuuluu. Mikäli esimerkiksi ikkunoiden ja lattioiden pesu on erillisveloituksena tehtävää työtä, muista tilata toimenpiteet erikseen. 
 5. Varmista, että taloteknisten järjestelmien, kuten kiinteistöautomaation sekä jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmien keväthuollot suoritetaan ajallaan.

 

Autamme sinua kiinteistön kevättöissä

Jätä meille yhteydenottopyyntö klikkaamalla alla olevaa linkkiä, niin kartoitetaan yhdessä piha-alueidesi ja kiinteistösi tarpeet. 

Jätä yhteydenottopyyntö

 

×
Lataa opas: Viherrakentamisen ostajan opas.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.