Asiakastarinat
02.03.2020 |

Kiertotalous on sanana vieras, mutta tekoina tuttu jo puolelle kuluttajista

L&T:n Kiertotalous-testi mittaa suomalaisten halukkuutta ja valmiutta olla osana kasvavaa kiertotaloutta. Uudet Helpponouto ja Helppolava -palvelut mahdollistavat kiertotalouteen osallistumisen vaivattomasti.

 Kiertotaloudesta puhutaan paljon niin sosiaalisessa mediassa, perinteisessä mediassa kuin yrityksissä ja järjestöissäkin. Käytännön kierrätystekojakin tehdään jo, vaikka ne eivät välttämättä yhdisty ihmisten mielissä osaksi kiertotaloutta. L&T toteutti Kiertotalous-testin, jolla selvitettiin, minkälaisia rooleja ihmisillä on kiertotaloudessa esimerkiksi kierrättäjinä. Testin on tähän mennessä tehnyt noin 1 000 henkilöä. Osallistujat saivat testin avulla selville, ovatko he hanskaajia, hamstraajia, helppoilijoita vai varustautujia.

Testin kautta opittiin, että suomalaiset jakautuvat kahteen yhtä suureen porukkaan: Vastaajista noin puolet hallitsee kierrättämisen hyvin, kun taas toisella puolella on siinä vielä tekemistä. Testin mukaan 37 % suomalaisista on niin sanottuja hanskaajia, jotka kierrättävät tavaransa tehokkaasti ja järjestelmällisesti. Niin sanottuja varustautujia oli noin kymmenesosa vastaajista. Varustautujilta löytyy porakone naapurillekin lainattavaksi ja he kuskaavat rakennusjätteensä kaatopaikalle omalla peräkärryllä. Hanskaajien ja varustautujien voidaan siis sanoa hanskaavan kiertotalouden toteutumisen arjessa.

Noin neljäsosa testiin vastanneista on niin sanottuja hamstraajia, joiden on vaikea luopua mistään tavaroista. Toinen neljännes vastaajista paljastui helppoilijoiksi, joille kiertotalous on jäänyt epäselväksi ja vaikeaksi kokonaisuudeksi.

Testin profiilit perustuvat esikyselyyn, jonka L&T toteutti palvelumuotoilutoimisto Palmun kanssa vuonna 2016. Testiin on vastannut henkilöitä sekä vuoden 2016 että 2017 aikana.

Helpot digipalvelut avuksi hamstraajille ja helppoilijoille – tarjolla noutoa ja vaihtolavaa

Miten sitten helppoilijat ja hamstraajat saadaan innostumaan kierrätyksestä?

"Meidän vastaus on se, että heille täytyy tehdä tarpeeksi helppoja palveluita, joiden avulla ratkaisu on netissä muutaman klikkauksen päässä", sanoo L&T:n digitiimiä johtava digimentalisti Ville Simola.

Simolan tiimi on tähän mennessä kehittänyt kaksi kuluttajapalvelua, joiden kohderyhmänä ovat erityisesti hamstraajat ja helppoilijat.

 

helpponouto_16_9_nostokuva.jpg

"Toimme ensin markkinoille Helpponoudon, jonka ideana on hakea ylimääräiset tavarat sekä kodeista että toimistoista pois, minkä jälkeen me huolehdimme tavaroiden kierrätyksestä. Palvelu on saanut mielettömän hyvän vastaanoton ja laajensimme sen hyvin nopeasti pääkaupunkiseudun lisäksi neljälle muulle paikkakunnalle. Uusin tulokkaamme on puolestaan Helppolava, jonka ideana on tarjota kiinteähintainen vaihtolavapaketti asiakkaillemme. Asiakkaan itsensä ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata lava netissä ja täyttää se valitsemallaan  jätejakeella", Simola avaa L&T:n palveluita.

Helpponouto toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella sekä Turussa.  Helppolava toimii puolestaan pilottivaiheessa pääkaupunkiseudulla.

Helpponouto sopii esimerkiksi perheelle, joka on muuttamassa aiempaa pienempään asuntoon tai henkilölle, joka päättää siivousvimman keskellä haluta eroon ylimääräisistä tavaroista. Eroamme kilpailijoista sillä, että noudamme ja kannamme tavarat vastuullisesti kierrätykseen asiakkaan puolesta. Hyväkuntoiset tavarat toimitamme yhteistyökumppaneillemme, jonka avulla ne saavat jatkaa elämäänsä uudessa osoitteessa. Huonokuntoiset tavarat sen sijaan kierrätämme teollisuuden raaka-aineeksi Keravan kierrätyslaitoksella.

Helppolava on kiinteähintainen vaihtolava, joka toimii Uudenmaan alueella. Vaihtolavan saat tilattua kätevästi netissä ja saat halutessasi sen pihaan vaikka jo huomiseksi. 

Haluatko tietää minkälainen kiertotalouteen osallistuja olet? Tee Kiertotalouden profiilitesti tämän linkin kautta, ja katso oletko hamstraaja, helppoilija, hanskaaja vai varustautuja.

 

Tilaa blogi

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.