04.02.2020 |

Kiertotaloudesta totta – moderni kylmätekniikka säästää energiaa

Kauppojen kylmäkoneet nielevät energiaa, jota voidaan oikeilla toimenpiteillä kuitenkin säästää huomattavasti. Jussi Frimanin työtä on kylmälaitteiden suunnittelu ja käyttökoulutus.

L&T:n kylmäosaamista on keskitetty Seinäjoelle, jossa suunnitellaan ja rakennetaan kylmälaitteistoja niin kaupoille kuin muille asiakkaille. Ison vastuun kantaa projektipäällikkö Jussi Friman.

”Työhön liittyy kylmälaitteiden automaation sekä sähkö- ja putkipuolen suunnittelua. Lisäksi vastaan laitteistojen käyttöönotosta ja muista projekteihin liittyvistä asioista.”

L&T vastaa myös laitteistojen huollosta ja säädöistä koko niiden elinkaaren ajan. Seinäjoelta valvotaan noin 150 asiakkaan kylmälaitteistoja. Kohteita on ympäri Suomen, mutta iso osa hoituu etävalvonnalla.

Automaatioinsinöörin koulutuksen saanut Friman pitää työnsä vapaudesta.

”Työt tehdään asiakkaiden speksien mukaan ja urakoitsijoiden kanssa yhteistyössä, mutta muuten saa tehdä itsenäisesti päätöksiä. Tässä saa mahdollisuuksia kehittää uusia ratkaisuja ja työtapoja sekä sitä kautta laajentaa omaa osaamista.”

Laitteistojen käyttöönoton jälkeen asiakkaiden – esimerkiksi kaupan – henkilökuntaa opetetaan käyttämään laitteita. Näin henkilökunta tai vartiointiliike osaa reagoida kylmäjärjestelmän hälytyksiin. Lisäksi henkilökunnan pitää pystyä seuraamaan laitteiden lämpötiloja ja yleistä toimintaa.

Parempaa kylmää hiilidioksidilla

Frimanin työn tekee ajankohtaiseksi uusi lainsäädäntö, joka sääntelee kylmälaitteistoissa käytettävien kylmäaineiden käyttöä. Vuoden 2020 alusta uusissa laitteissa ei saa enää käyttää aineita, joiden GWP-indeksi on yli 2 500. Indeksi kuvaa kylmäaineiden haitallisuutta ilmakehälle.

Hiilidioksidi on nykyisiä aineita parempi ratkaisu, sillä sen indeksi on 1. Suljetussa kierrossa se on turvallinen, ympäristöystävällinen ja hyötysuhteeltaan mainio kylmäaine. Paljon käytetty R404A on hiilidioksidiin verrattuna 4 000 kertaa pahempi kasvihuonekaasu.

Uusien laitteiden ja hyvän suunnittelun avulla Frimanin työ hyödyttää sekä ympäristöä että asiakkaita.

”Uuden järjestelmän myötä asiakkaalle saadaan säästöä lämmön talteenoton ja itse säätyvän järjestelmän kautta”, Friman sanoo.

Suunnittelussa ollaan tiiviisti kontaktissa niin tilaajan kuin loppukäyttäjän kanssa.

”On mukava tehdä töitä asiakkaan kanssa, joka näkee työn arvon ja hyödyn energiatehokkuuden, toimintavarmuuden ja ympäristövaikutusten näkökulmasta. Fiksu asiakas myös ymmärtää olosuhteiden tuomat haasteet isossa kokonaisuudessa.”

Jussi Friman potretit_018.jpg Lassikon juttukuva

Kaikki materiaalit kiertävät

L&T:n Seinäjoen toimipisteessä on noin kymmenen ihmisen tehokas työyhteisö.

”Olemme kaikki saman katon alla, työnjohto on joka päivä tavattavissa, ja meillä on paljon päätösvaltaa omaan tekemiseen.”

Jussi Frimanin työ kytkeytyy vahvasti kiertotalouteen.

”Me voimme vaikuttaa hoitamalla vanhat aineet asiallisesti kiertoon ja tuhottavaksi. Käytöstä poistetut laitteet taas puretaan ja kierrätetään niiden osat ja materiaalit oikein. Meillä mennään ympäristö edellä ja luodaan sillä jatkumoa tulevaisuuteen.”

Lue lisää kylmätekniikan palveluista >

Katso Lassila & Tikanojan avoimet paikat ja hae meille töihin

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.