Asiakastarinat
20.07.2018 |

Kierrättäminen on oleellinen osa elokuvabisnestä, kertoo ohjaaja Mari Rantasila

Kiertotalouden edistyminen tuo jatkuvasti muutoksia kaikille teollisuusaloille paperitehtaista kahvikuppiloihin. Elokuva-alalla kiertotalous on kuitenkin ollut oleellinen osa elokuvien tekoa jo vuosikymmeniä.

Näyttelyrooleistaan ja musiikistaan myös tunnettu ohjaaja Mari Rantasila valmistautuu paraikaa uuden Puluboin ja Ponin leffa -nimisen elokuvansa 3.8. koittavaan ensi-iltaan. Kierrättäminen ei näy Puluboin ja Ponin leffassa pelkästään Lassila & Tikanojan jätelavan muodossa, vaan kiertotalous elää syvällä koko elokuvantekoprosessissa.

”Se asennemuutos, mikä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana kierrätykseen ja ekologisuuteen liittyen, on ehdottomasti vaikuttanut myös elokuvateollisuuteen. Elokuvan teko on kuitenkin kallista, joten kiertotalous on aina muodossa tai toisessa ollut osa tätä alaa”, Mari kertoo.

Seinät lainaan Miamista ja vaatteet valkokankaalta kotikomeroon

Oleellinen osa elokuvantekoa on luoda katsojille kuva eletystä maailmasta, eli sellaiselta joka tuntuu alitajunnassa tutulta ja jonka katsoja nopeasti omaksuu todenmukaiseksi. Tästä syystä elokuvien lavastamiseen on jo iät ajat käytetty lainattuja tai kierrätyksen kautta hankittuja esineitä. Olisihan se hassua jos elokuvassa näkyvässä perhekodissa kaikki olisi upouuden näköistä.

”Puluboin ja Ponin leffassa esimerkiksi Puluboin käyttämä polkupyörä on kierrätyksestä hankittu ja kierrätystavaralla somistettu. Myös studion seinät on uusiokäytetty Miami -elokuvan kuvauksista. Todella paljon uusiokäytetään ja lainataan ja vuokrataan ja annetaan eteenpäin tavaroita laidasta laitaan, sekä kameran edessä että sen takana”, Mari sanoo.

Elokuvan tuotannossa käytetyt tavarat eivät mene hukkaan myöskään kuvauksien päätyttyä, vaan ne käytetään uudelleen tulevissa elokuvaprojekteissa tai työryhmän omissa kodeissa.

”Sekä vaatteista että tavaroista kuvausryhmän jäsenet saavat ostaa itselleen tavaraa. Joskus niistä oikein kilpaillaan, että kuka saa ostaa mitäkin. Esimerkiksi yhdestä aiemmasta elokuvasta ostin itselleni puutarhavälineet. Minulla on kotona itseasiassa todella paljon tavaroita ja vaatteita joita olen aiemmissa näyttelijä- tai ohjaustöissä käyttänyt. Joskus tuntuu siltä että koko garderobia katsoessa voi muistella, että tämä paita oli tuossa elokuvassa ja nuo housut toisessa”, kertoo Mari.

_MariRantasila_web

Kierrättäminen ja ekologisuus ovat myös osa Mari Rantasilan arkielämää, ja hän on monen muun tavoin hiljattain alkanut kiinnittämään erityishuomiota esimerkiksi muovin kierrätyksen.

”Henkilökohtaisesti muovin kierrätys on ollut minulle silmiä avaavaa. Kuinka paljon sitä oikein tulee! Itselle perus sekajätettä tulee kolmessa viikossa ehkä yksi pussi, mutta sitä muovia tulee todella paljon. Se on hämmästyttävää ja huolestuttavaa!”, Mari pohtii.

Puluboin ja Ponin leffassa lapset pitävät hauskaa ja oppivat Kallion kesässä

Lapset ovat tunnetusti yhteiskuntamme tulevaisuus, joten Rantasilan mukaan on erittäin tärkeä miettiä, miten kierrättämisen kaltaisia aiheita tulisi lastenelokuvien avulla välittää tulevaisuuden yhteiskunnan rakentajille.

Puluboin ja Ponin leffassa, oikeus leikkiin ja lapsuuteen on tärkeä teema. Toisaalta elokuva käsittelee myös koulun alkamisen aiheuttamaa stressiä, ja tiettyjen vastuiden tuloa hiljalleen osaksi lapsen elämää. Erilaisuuden hyväksyminen on toinen Puluboin ja Ponin leffan hyödyllinen viesti.

”Mitä enemmän erilaisuutta pystyt hyväksymään, sitä onnellisempi tämä yhteiskunta tulee olemaan ja sitä helpompi meidän on elää. Tätä on mietitty paljon elokuvassakin, että on eri sukupuolisia ja eri taustaisia ihmisiä erilaisissa rooleissa. Tätä kautta voidaan vaikuttaa lapsien kautta yhteiskuntaan, kun he näkevät että erilaisuus on normaalia. Se miltä maailma näyttää lapselle elokuvan kautta voi vaikuttaa paljonkin ajatteluun”, Mari kertoo.

Myös onnellinen lapsuuselämä kaupungin sykkeessä on Rantasilan mukaan vähälle huomiolle jäänyt aihe. Suomifilmeissä kun perinteisesti kesät ja varsinkin parhaat lapsuusmuistot on vietetty maalla, mökillä tai metsässä.

”Urbaani ympäristö näkyy harvemmin lastenelokuvissa, vaikka se on tosi kiva ympäristö lapselle viettää kesää ja asua. Kalliossa, joka toimii myös Puluboi ja Poni -kirjojen taustana, etsimme todella kauan sopivaa ”Ponin pihaa” jossa olisi asfalttia, ruohikkoa, kalliota, puita ja muuta monimuotoisuutta. Haluttiin näyttää se että kaupungissakin voi olla kaunista ja mielikuvitusrikasta, ettei se ole harmaa erämaa”, Mari kuvailee.

Kallion urbaanissa ympäristössä myös L&T:n jätelava toimii Ponin mielikuvitusmaailman rikastuttajana.

”Kuvauksissa käytetty lava oli L&T:ltä, joka tuunattiin meidän käyttöön. Myös yksi L&T:n työntekijä oli kuvauksissa mukana ja yhteistyö toimi hyvin!”, Mari sanoo.

Kierrätysesineillä somistettua polkupyörää, L&T:n tuunattua kiertolavaa, Kallion monimuotoista kaupunkimaisemaa ja Ponin sekä mielikuvitusystävänsä Puluboin seikkailuja voi katsella elokuvateattereissa elokuun alusta lähtien, kun Puluboin ja Ponin leffa näkee ensi-iltansa 3.8.2018.

 

Tilaa blogi

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.