Asiakastarinat
17.04.2018 |

Kevättalvi koettelee putkistoja, näin vältät vahingot

Kevättalven päivisin lämmittävä aurinko ja kylmät yöt koettelevat putkia. Isoilta vahingoilta välttyy, kun varmistaa putkistojen riittävän eristyksen.

Erilaiset vesivuodot ovat ympäri vuoden kiinteistöjen suurin uhka, mutta kevättalven lämmönvaihtelut nostavat putkirikkojen määrää. Kun pakkanen hellittää, jää laajenee ennen kuin se sulaa. Kun näin tapahtuu jäätyneissä vesiputkissa, putkirikko on todennäköinen. Viileissä tiloissa kulkevat putket kannattaa eristää viimeistään seuraavana kesänä, ja mahdollisia ongelmaputkia on syytä tarkkailla alkukevään aikana.

”Vesimittarin ja putkien lähistöllä ei saisi olla luukkuja tai korvausilmaventtiilejä. Kannattaa myös säännöllisesti tarkistaa mittareiden automatiikan toiminta”, muistuttaa L&T:n vahinkosaneerauksen liiketoimintapäällikkö Timo Pekkanen.

Puolilämpimiin tai kylmiin tiloihin kannattaa asentaa lämmityskaapeli, jos epäilee, että putki voi jäätyä. Sisätiloissa tulee myös tarkistaa, että ulko-ovien tiivisteet ovat ehjät ja riittävät.

”Jos talossa on jäätymisiin liittyvä ongelmakohta eikä sitä ole ehditty korjata, vanhan kansan konsti jättää hana tiputtamaan tippa kerrallaan saattaa ehkäistä putken jäätymisen. Ongelmaputki tulisi kuitenkin eristää pakkaskauden jälkeen ensi tilassa”, Pekkanen toteaa.

Jos omistaa kiinteistöjä, jotka ovat käytössä vain kesäisin, kannattaa putket tehdä paineettomiksi ja tyhjentää vedestä, joilla estää putkiston jäätymisvaurion. Jäätynyt ja uudelleen sulanut putkisto voi aiheuttaa kalliin yllätyksen.

Lumi on hyvä eriste

Loma-ajat ovat putkirikkojen kannalta erityisiä vaaranpaikkoja. Jos putkirikko sattuu silloin, kun asukkaat ovat poissa kotoa, vahingot voivat paisua suuriksi. Ennen matkalle lähtöä kiinteistön omistajien tulisi pakkauskaudella tehdä taloon yleiskatselmus. Katselmuksessa varmistetaan, että lämmitys on kaikkialla päällä ja lämpötila pysyy riittävänä.

”Putkirikkoja voi yrittää ehkäistä myös kasaamalla vähälumisissa paikoissa tilapäiseristyksiä putkireittien päälle. Maa tai eristemateriaali käy hyvin. Myös lunta voi kasata putkien kohdalle, sillä se on hyvä pakkaseriste”, Timo Pekkanen kertoo.

Talviaikaan kannattaakin miettiä myös ajo- ja kulkureitit sekä lumien auraamiset niin, että ne eivät kulje putkilinjan päällä.

”Jos putket silti jäätyvät, kannattaa sulattaminen jättää ammattilaisten tehtäväksi”, Pekkanen sanoo.

Nopea apu tarpeen

Huolimattomuudesta, teknisistä vioista tai jäätymisistä aiheutuvat vesivahingot aiheuttavat suuria taloudellisia vahinkoja.

”Jos putkirikko sattuu, apua on saatava nopeasti. Jälkivahinkoja torjuttaessa ensimmäiset tunnit ja päivät ratkaisevat”, muistuttaa Pekkanen.

L&T:n vahinkopäivystyksen tavoittaa ympäri vuorokauden numerosta 010 636 2000.

Lue lisää vesivahinkojen korjauksesta

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.