Siirry sisältöön

Vinkki

Edessä kaupan kylmälaitteiden uusiminen? 10 kysymystä ja vastausta hiilidioksidista

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Edessä kaupan kylmälaitteiden uusiminen? 10 kysymystä ja vastausta hiilidioksidista</span>

Mitä enemmän tietämys tekojemme ympäristövaikutuksista kasvaa, sitä innokkaammin tarkastelemme omia arkisia valintojamme. Sama pätee kaupanalalla käytössä oleviin kylmäjärjestelmiin ja -aineisiin – paitsi että kylmäaineen valinta ei ole enää yksinomaan myymälän päätettävissä, vaan sitä ohjaa asteittain kiristyvä lainsäädäntö.

F-kaasuasetuksena tunnettu laki astui voimaan vuoden 2020 alussa . Lain voimaan astumisen jälkeen asennetuissa kylmälaitteissa on kielletty sellaisten HFC-kylmäaineiden käyttö, joiden GWP-arvo on yli 2 500. Vanhoissa laitteissa raja-arvon ylittäviä kylmäaineita saa käyttää kierrätettyinä ja talteen otettuina huollon yhteydessä vuoden 2029 loppuun asti.

GWP eli Global Warming Potential on indeksiluku, joka ilmaisee kylmäaineen kasvihuonehaitallisuuden. Sen vertailukohteena on hiilidioksidi, jonka GWP-arvo on 1. Hiilidioksidi tulee siis aina olemaan GWP-arvoltaan käyttökelpoinen kylmäaine, mutta käytössä olevan kylmäjärjestelmän vaihto hiilidioksidilaitteistoon herättää kauppiaissa roppakaupalla kysymyksiä.

Keräsimme useimmin kysytyt kysymykset yksiin kansiin ytimekkäiden vastausten kera.

1 - Onko hiilidioksidi ympäristöystävällinen kylmäaine?

Kyllä. Hiilidioksidi on luonnollinen, ympäristöystävällinen ja turvallinen kylmäaine, eikä se synteettisten kylmäaineiden tavoin heikennä ilmakehän otsonikerrosta. Hyvien ominaisuuksiensa vuoksi hiilidioksidin käyttöön voi riskittä panostaa pitkällä aikavälillä, sillä sen käyttöön ei ole luvassa kieltoja tai rajoitteita.

2 - Millaiseen myymälään hiilidioksidi sopii?

Hiilidioksidi sopii käytettäväksi minkä kokoluokan kaupassa tahansa. Suurissa myymälöissä, joiden pinta-ala on 1000 mᒾ tai yli, hiilidioksidi on matalan GWP-arvonsa ansiosta ainoa varteenotettava vaihtoehto.

3 - Mitä hyviä puolia hiilidioksidin käytöllä on?

Ympäristöystävällisyyden lisäksi hiilidioksidin etuihin kuuluvat korkea kylmäntuotto, hyvät LTO-ominaisuudet ja erinomainen hyötysuhde. Pienemmän energiankulutuksen ansiosta hiilidioksidin käyttö tuo myymälälle pitkän tähtäimen säästöjä.

Hiilidioksidin hinta on edullisempi, sillä käytöstä poistuvien kylmäaineiden hinta nousee dramaattisesti suhteessa niiden saatavuuteen. Koska hiilidioksidi on luonnollinen aine, ei sen käytöstä koidu haittaa elintarvikkeille.

4 - Mitä haasteita hiilidioksidin käytössä on?

Käytössä olevan kylmäaineen vaihto hiilidioksidiin vaatii väistämättä koko järjestelmän vaihtoa, mikä taas vaatii myymälältä isoja investointeja. Hiilidioksidin korkean paineen vuoksi myös putkisto on vaihdettava uuteen.

Kustannusten lisäksi kylmäremontin haasteita ovat sen toteuttaminen kaupan ollessa auki, myymälöiden herääminen remontin kiireellisyyteen liian myöhään sekä alaa vaivaava työvoimapula.

5 - Mitä hiilidioksidijärjestelmän ylläpito vaatii?

Hiilidioksidikylmäjärjestelmä vaatii käytönvalvojan aina, kun varaajan koko ylittää 3 000 baarilitraa. Omistajan vastuulla on valvonnan järjestäminen lain edellyttämällä tavalla. Jos käytönvalvojaa ei löydy talon sisältä, on palvelu ostettava ulkoa.

Seurantasuunnitelman teettäminen sekä Tukesin valvomien määräaikaishuoltojen järjestäminen ovat niin ikään kylmälaitoksen omistajan vastuulla.

6 - Kuinka kauan kylmälaitesaneeraus vie aikaa?

Kylmälaitesaneerauksen kokonaiskesto riippuu myymälän koosta. Isot myymälät saavat varata remonttiin 5 kk, kun taas pienemmille riittää 2–3 kk.

Remontin aikataulussa on huomioitava myös kylmälaitteiden ja komponenttien toimitusajat, testikäytön riittävyys sekä alue- ja alakohtaiset kausivaihtelut: aikataulupaineita lisäävät lakimuutoksen ohessa remonttien keskittäminen ennen joulu- tai juhannusmyynnin alkua sekä kylmätekniikanalan toimijoiden vähäinen määrä, joka vaihtelee alueittain.

7 - Mitä hiilidioksidijärjestelmään vaihtaminen maksaa?

Kylmälaitesaneerauksen kokonaiskustannukset riippuvat myymälän ja kylmäntarpeen koosta. Market-kokoluokan myymälässä puhutaan sadoistatuhansista euroista, suuressa hypermarketissa lähes miljoonaluokan investoinnista.

Monessa myymälässä kylmälaitesaneerauksen yhteydessä toteutetaan myös muita parannustöitä, jotka vaikuttavat kokonaiskustannuksiin merkittävästi: myymälöitä laajennetaan, valaistusta uusitaan ja talotekniikkaa parannellaan.

8 - Miten myymälä hyötyy kalliista kylmäremontista?

Hiilidioksidin edut puhuvat puolestaan. Kylmälaitesaneerauksen myötä myymälän hiilijalanjälki pienenee, koska hiilidioksidin energiankulutus on totuttua pienempää ja kylmäntuotto tehokkaampaa.

Korkean hyötysuhteen ja erinomaisten LTO-ominaisuuksiensa puolesta hiilidioksidijärjestelmä säästää keskimäärin 10 % myymälän energiakustannuksissa. Myös tilantarve konehuoneessa vähenee hiilidioksidikoneikkojen myötä. Mikä tärkeintä, F-kaasuasetuksen asettamat rajoitukset eivät tule estämään hiilidioksidin käyttöä tulevaisuudessakaan.

9 - Mitä vaihtoehtoja hiilidioksidille on?

F-kaasuasetuksen siirtoajan nojalla vanhoista kylmälaitteista talteen otettua, kierrätettyä tai regeneroitua F-kaasua saa käyttää huoltokäytössä 1.1.2030 asti. Se on kuitenkin vain tekohengitystä – kauppa saa lisäaikaa uuden ratkaisun löytämiseksi mutta alkuperäinen ongelma ei katoa.

Lain sallimat GWP-arvot madaltuvat asteittain, ja vaikka kylmäaine täyttäisi nykyisen lain määrittämät kriteerit, kukaan ei osaa varmaksi sanoa, miten raja-arvot jatkossa kiristyvät.

Pienimmän mahdollisen GWP-arvon ansiosta hiilidioksidijärjestelmä on suurelle myymälälle ainoa riskitön vaihtoehto tällä hetkellä. Jos kylmäntarve on pieni ja myymälän koko alle 400 mᒾ, voi propaania kylmäaineena käyttävä omakoneellinen kylmälaitos olla vaihtoehto.

10 - Mitä muuta kaupan kylmälaitesaneerauksessa on otettava huomioon?

Huolella suunniteltu on puoliksi tehty myös kylmälaitesaneerauksen suhteen. F-kaasuasetuksen määräaikojen, remonttia odottavien myymälöiden suuren määrän ja kylmätekniikan alan toimijoiden vähyyden asettamien haasteiden vuoksi on remontin suunnittelu aloitettava viimeistään nyt.

Jotta kylmälaitesaneeraus sujuisi ongelmitta, loimme yksityiskohtaisen muistilistan kaupan kylmäjärjestelmän uusijalle suunnittelun tueksi. Lataa maksuton muistilista alta.

 

kylmalaitesaneerauksen-ennakointi

 

Lue myös

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.