Siirry sisältöön

Vinkki

Kaikki alkaa asenteesta – 5 vinkkiä turvallisempaan työympäristöön

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kaikki alkaa asenteesta – 5 vinkkiä turvallisempaan työympäristöön</span>

Tehdasalueen työturvallisuuden varmistaminen ja parantaminen on yhteistyötä. Yhdessä suunnittelu sekä yhteiset viestintä- ja kehitysmenetelmät takaavat, ettei yhdellekään alueella työskentelevälle tai siellä vierailevalle aiheudu turhia riskejä.

Mutta millä tavoin työturvallisuutta voidaan jatkuvasti kehittää yhteistyössä palveluyrityksen kanssa?

1. Kaikki alkaa asenteesta

Vaikka työvälineet ja -menetelmät olisivat parhaalla mahdollisella tolalla, yhdenkin yksilön huono asenne voi vaarantaa koko tehdasalueen turvallisuuden. Kalliita koulutuksia voidaan järjestää joka viikko, mutta asenteita ei voida muuttaa rahalla. Pohtikaa yhdessä, miten turvallisuusasenteita voidaan parantaa.

Tässä muutama esimerkki, joilla pääsee alkuun:

  • Asettakaa määrälliset tavoitteet työturvallisuushavaintoihin
  • Kannustakaa koko henkilöstöä ilmoittamaan havainnoista
  • Rohkaiskaa myös positiivisiin havaintoihin, esim. suojainten esimerkillisestä käytöstä
  • Palkitkaa ne henkilöt, jotka tuovat oman panoksensa työturvallisuuden kehittämiseen
  • Tehkää havaintojen raportoinnista helppoa esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla

2. Korjaavat toimenpiteet ja seuranta

Yllä kannustettiin havainnoimaan työturvallisuutta – sekä kehityskohteita että esimerkillistä toimintaa. Vähintään yhtä tärkeää on varmistaa, että myös korjaavat toimenpiteet tulevat tehdyksi, eikä itse toimenpiteissä lipsuta. Sopikaa yhdessä pelisäännöt ja mitä seuraa turvallisuussääntöjen rikkomisesta.

3. Säännölliset ohjausryhmätapaamiset

Varmistakaa jatkuva kehitystyö järjestämällä säännöllisiä ohjausryhmätapaamisia, joissa:

  • Ideoidaan yhdessä, miten työturvallisuutta voidaan parantaa
  • Käydään läpi raportoituja tapaturmia ja läheltä piti -tilanteita sekä pohditaan, miten ne voidaan jatkossa välttää
  • Suunnitellaan koko tehdasalueen yhteisiä koulutuksia ja työturvallisuuskampanjoita

Pystyttäkää tehdasalueelle palautelaatikko, jonne työntekijät voivat jättää omia ideoitaan ja huomioitaan tarvittaessa nimettömänä. Ottakaa näiden palautteiden läpikäyminen osaksi ohjausryhmätapaamisia.

4. Ulkopuolisen toimijan tekemä HSEQ-arviointi

Puolueeton arviointi antaa yritysten työturvallisuustilanteesta kattavan kokonaiskuvan. Esimerkiksi Inspectan järjestämässä HSEQ-arvioinnissa käydään läpi työterveys-, turvallisuus-, ympäristö- ja laatukokonaisuudet sekä tarkastetaan, miten nämä osa-alueet linkittyvät yrityksen johtamiseen.

5. Tavoitteeksi nolla työtapaturmaa

Sitouttakaa kaikki teollisuusalueella toimivat yritykset ja työntekijät nolla työtapaturmaa -tavoitteeseen. Kuten kaikessa muussakin tavoitteellisessa toiminnassa, myös turvallisuudelle asetetaan selkeät tavoitteet, joita seurataan säännöllisesti työturvallisuuden mittareilla.

Lisää vinkkejä työturvallisuuden parantamiseen löydät Tavoitteena 0 tapaturmaa -sivulta. Pääset sivulle klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Muista teollisuudelle suunnatuista palveluistamme voit lukea lisää täältä.

Lue, miten pääset kohti nollaa tapaturmaa!

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.