Asiakastarinat
20.03.2018 |

Jyväskylän Energia ylläpitää viemäriverkon kuntoa säännöllisillä putkistojen kuvauksilla

Lassila & Tikanoja tekee Jyväskylän Energialle viemärien kuntotutkimuksia, joiden avulla saneeraustarpeita pystytään määrittämään ja kohdistamaan. Vuodesta 2012 lähtien viemäreitä on tutkittu ja viemäriverkostoa on parannettu kymmenien kilometrien matkalta.

L&T:n ja Jyväskylän Energian yhteistyö alkoi Tikkakosken taajaman aluesaneerauskuvauksella, jolloin kuvattiin yhteensä noin 10 kilometriä viemäreitä. Yhteistyö on jatkunut tehokkaasti ja L&T on vuosien aikana toteuttanut Jyväskylän Energialle useita kymmeniä kilometrejä kuntapuolen viemärien puhdistuksia ja videokuvauksia. Lisäksi se on tehnyt esimerkiksi pumppaamojen puhdistuksia ja viemärien avauksia.

”Tärkeintä on saada mahdollisimman tarkkaa tutkittua tietoa viemäriverkoston kunnosta. Meillä on Suomessa paljon saneerausvelkaa, eli sellaisia viemäreitä, jotka ovat ylittäneet teknisen käyttöikänsä – erityisesti niiden kunto on tärkeää saada tietoon, jotta saadaan kohdennettua saneeraukset oikeisiin kohteisiin oikea-aikaisesti”, kertoo Jyväskylän Energian saneerausinsinööri Keijo Pietilä.

jyvaskylan_energia_16_9_nostokuva1.gif

Säännöllinen kuvaus säästää kustannuksia ja luontoa

Jyväskylän Energialla on ylläpidettävänään vesi-, viemäri- ja hulevesiverkkoa lähes 2 000 kilometriä. Kun putkiston korjaustarpeet saadaan tunnistettua ajoissa, voidaan putkisto käyttää kunnolla loppuun sen sijaan, että sitä lähdettäisiin uusimaan ennenaikaisesti. Samalla turvataan myös luontoa, kun jätevesiä ei pääse vuotamaan turhaan putkirikkojen tai muiden vikojen seurauksena. 

“L&T:n suorittamien kuvausten ansiosta pystymme suunnittelemaan ja toteuttamaan huolto- ja saneeraustyöt järkevästi ja kustannustehokkaasti”, Pietilä sanoo.

Laadukas raportti on kurkistus viemärin sielunelämään

L&T:n tekemistä viemärikuvauksista laaditaan aina kattava raportti, joka sisältää arvion ja havainnot putkiston sisäpuolisesta kunnosta.

“Yhteistyön avulla olemme päässeet tavoitteisiimme: kuvaukset ovat tuottaneet laadukkaita raportteja ja videokuvaa, jotka on voitu helposti tallentaa tietokantaamme. Niistä on hyötyä jokapäiväisissä kunnossapito- ja huoltotehtävissä, minkä lisäksi ne ovat vielä vuosienkin päästä kaikkien löydettävissä ja käytettävissä. Raportteja pitää myös olla helppo tulkita, sillä kaikki tietoa käyttävät eivät ole niin perehtyneitä viemärien sielunelämään”, Pietilä kertoo.

Yhteistyö poikii parhaita tuloksia


Pietilän mukaan yhteistyössä L&T:n kanssa suurin arvo syntyy korkealaatuisten raporttien lisäksi siitä, että selvityskuvaukset pystytään hoitamaan ammattitaitoisesti tiukallakin aikataululla ja asiakkaan tarpeet huomioidaan joka tilanteessa.

“Parasta on se, että meitä aidosti kuunnellaan ja molemminpuolista oppimista tapahtuu koko ajan. Kehitämme työmenetelmiä yhdessä L&T:n asiantuntijoiden kanssa ja etsimme parhaat toimintamallit, joilla saadaan myös parhaat tulokset.”

Katso videolta, mitä putkistokuvaaja Harri Holopainen kertoo työstään L&T:llä:

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.