Asiakastarinat
09.12.2021 |

Jäteöljyn paikka on kierrätyksessä – myös L&T käyttää kalustossaan kierrätysöljyä

Käytettyä voiteluöljyä voidaan kierrättää helposti öljyn raaka-aineeksi. L&T kerää jäteöljyjä, mutta käyttää myös siitä jalostettuja tuotteita omissa ajoneuvoissaan ja laitteissaan.

Jäteöljyjä syntyy autokorjaamoilla autojen öljynvaihdossa, mutta samoin myös kaikista polttomoottorilla käyvistä laitteista: mopoista, mönkijöistä, ruohonleikkureista, perämoottoreista ja kuorma-autoista. Kaikki jäteöljy on kierrätettävää ja oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää lähes rajattomasti.

L&T kerää vuosittain autokorjaamoilta, teollisuudesta ja yrityksiltä tuhansia tonneja jäteöljyjä ja toimittaa ne kierrätykseen puhdistettavaksi uutta käyttöä varten öljyteollisuuden raaka-aineena.

– Käytämme myös omassa kalustossamme kierrätettyä voiteluöljyä. Se säästää luontoa ja toteutamme näin kiertotaloutta käytännössä omassakin toiminnassamme. Haluamme olla suunnannäyttäjä, sanoo kehityspäällikkö Jouni Övermark L&T:ltä. 

Kierrätettyä öljyä on testattu menestyksekkäästi L&T:n raskaissa ajoneuvoissa ja työkoneissa. 

– Ensimmäinen, 26 000 litran erä on todettu hyvin toimivaksi. Käyttöä ollaan laajentamassa raskaassa kalustossa sekä myöhemmin muuallekin yhtiön ajoneuvoihin. 

Kierrätys vähentää päästöjä

Kaikkiaan L&T:n käytössä on noin 900 raskasta ajoneuvoa sekä toista tuhatta työkonetta ja laitetta. Lisäksi on noin tuhat erilaista puristinta ja paalainta, joiden hydrauliikkaöljynä voidaan niin ikään hyödyntää kierrätettyä öljyä. 

– Kierrätysöljyn ansiosta säästämme ison määrän, noin 83 prosenttia neitseellistä öljyä. Tämä tarkoittaa myös vähemmän hiilidioksidipäästöjä, sillä kierrätetyn öljyn jalostus tuottaa vähemmän hiilidioksidia kuin neitseellisen öljyn jalostus.

Kierrätetty öljy on kaiken lisäksi merkittävästi edullisempaa kuin neitseellinen öljy. 

– Tässäkin pätee se, että toisen jäte on toisen raaka-aine. Monissa öljytuotteissa Euroopassa käytetään kierrätettyä öljyä merkittäviäkin määriä, Övermark sanoo. 

Jäteöljyn käsittelyä säätelee laki

Sen lisäksi, että kierrätys on järkevää ja ekologista, sitä säätelee myös ympäristölaki. Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se on ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen. Öljyn paikka ei ole ikinä luonnossa, sillä jo litra jäteöljyä voi pilata miljoonia litroja vettä. 

Öljynkierrätyksessä on tärkeää, että kierrätyspisteissä öljyt ja nesteet laitetaan oikeisiin, niille kuuluviin paikkoihin.

– Öljyjen keräysastioihin ei saa laittaa esimerkiksi jäähdytinnesteitä, koska niiden sisältämä vesi saattaa pilata isonkin öljyerän, Övermark muistuttaa.

Näin kierrätät jäteöljyn

  • Lajittele jäteöljy erilleen muista jätejakeista, jotta se on mahdollisimman hyvin kierrätettävissä.
  • Voit tilata jäteöljylle noudon valtakunnallisessa öljyjätehuollon järjestämisessä mukana olevalta yritykseltä, kuten L&T:ltä: tilaukset numerosta 010 636 6031 tai oil@lassila-tikanoja.fi. Nouto L&T:n kautta on maksuton, kun noudettavaa jäteöljyä on vähintään 800 litraa.
  • Voit myös jättää jäteöljyn maksutta kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen, joita on esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä ja öljyjätehuollon järjestävän yrityksen toimipaikoissa.
  • Oman lähimmän vastaanottopisteen voi katsoa esimerkiksi osoitteesta www.kierratys.info

Lue lisää jäteöljyn kierrätyksestä

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.