Asiakastarinat
16.04.2020 |

Kädet puhtaina yhteisellä astialla – jätehuolto toimii normaalisti myös poikkeusaikana

Miten koronavirus vaikuttaa kotitalouksien jätehuoltoon? Pitäisikö jätekatoksen alla toimia toisin kuin ennen? Virallista ohjeistusta aiheesta ei ole, mutta muutamalla hyvällä käytänteellä varmistat, että jätepistettä on mukavampi ja turvallisempi käyttää.

Koronaviruksen myötä moni pohtii tuttuja päivittäisiä toimiaan kriittisin silmin. Käsiä pestään tiuhaan tahtiin ja kodin kosketuspinnat puhdistetaan huolella. Koska jätehuolto ja lajittelu ovat tärkeä osa kodin siisteyttä ja hygieniaa, nekin halutaan hoitaa mahdollisimman turvallisesti.

Varsinaisia viranomaisohjeita jätepisteellä vierailemiseen ei ole, mutta fiksuilla käytänteillä pääsee jo pitkälle.

Ei muutoksia jätejakeiden lajitteluun – muista kuitenkin sulkea roskapussit huolellisesti

Ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat 19.3. julkaisemassaan ohjeessa linjanneet, että koronavirustartunnan saaminen jätteiden välityksellä on epätodennäköistä kun noudatetaan normaaleja hyviä jätehuoltokäytäntöjä. Kotitalouksissa tehtävään lajitteluun ei siis tarvitse tämänhetkisen tiedon mukaan tehdä muutoksia.

Toisin sanoen kartongit, muovit, paperit, biojätteet ja energiajätteet voit lajitella kuten aina ennenkin. Tärkeää on kuitenkin se, että sekajäte ja biojäte lajitellaan pusseihin, jotka suljetaan huolellisesti. Kartongit, muovit, metallit, lasit ja paperit voit edelleen laittaa irtonaisena jäteastiaan.

Erityisen tärkeää roskapussien huolellinen sulkeminen on silloin, kun taloudessa on koronavirukseen tai muuhun tarttuvaan tautiin sairastunut henkilö. Näin esimerkiksi käytetyt nenäliinat eivät pääse leijailemaan tuulen mukana ulos avoimista roskapusseista.

Pese kädet ja laita jäteastian kansi kiinni

Jätepisteellä vierailuun kannattaa soveltaa samoja ohjeita kuin julkisilla paikoilla liikkumiseen ylipäätään. Pese kädet ennen ja jälkeen roskien viennin ja pidä riittävä turvaväli muihin.

Muista myös aina sulkea jäteastian kansi, äläkä päästä astiaa pursuilemaan yli äyräidensä. Näin linnut ja muut eläimet eivät pääse käsiksi jätteisiin ja levitä niitä ympäri pihaa.

Jos astioiden tilavuus ei tunnu riittävän nyt kun moni tekee töitä kotitoimistolla, kannattaa harkita tyhjennysrytmin väliaikaista tihentämistä tai ylimääräisiä välityhjennyksiä. Mikäli taloyhtiösi on L&T:n asiakas, isännöitsijä voi hoitaa lisätilaukset helposti etänä Oma L&T:n kautta.

Miten jätepisteellä kannattaa toimia?

Kokosimme alle vielä muutamia käytännön ohjeita kotitalouksien jätehuoltoon korona-aikana. Nämä eivät ole viranomaisohjeistuksia, vaan suosituksia siihen, miten jokainen voi omalla toiminnallaan edesauttaa jätepisteen siisteyttä ja turvallisuutta.

  • Sulje sekajätettä sisältävät roskapussit huolellisesti joko sitomalla tai teippaamalla ne ennen kuin viet ne sekajäteastiaan.
  • Älä laita sekajäteastiaan irtojätettä, kuten nenäliinoja, vaan pakkaa kaikki jäte roskapussiin. Näin jäteastian tyhjennys onnistuu mahdollisimman turvallisesti.
  • Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on varustettu pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Muista tyhjentää sairastuneiden roskakorit päivittäin.
  • Koska jätettä syntyy kodeissa normaalia enemmän, huolehdi lajittelusta ja pakkaa jätteet tiiviisti.
  • Jos jäteastiat ovat täynnä, älä jätä jätteitä astioiden ulkopuolelle. Varmista myös, että jäteastian kansi menee kiinni. Näin linnut ja muut eläimet eivät pääse levittelemään jätteitä.
  • Mikäli jäteastian tyhjennyksiin tulisi katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle, ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse niitä levittämään.
  • Esimerkiksi taloyhtiöissä jäteastioita käyttävät useat eri henkilöt, joten huolehdi käsihygieniastasi sekä ennen että jälkeen roskien viennin.

Lisää koronavirustietoa löydät jatkuvasti päivittyvästä koronavirustietopaketistamme. Asiakkaillemme suunnattuun tietopakettiin pääset tutustumaan tästä.

Kaipaako kiinteistösi jätetila perusteellisempaa puhdistusta? Tutustu tästä viruksia tehokkaasti tuhoavaan kuumahöyrypesuun ja jäteastioiden kosketuspintojen desinfiointiin.

×
Yhteisellä astialla – Tutustu jätetilan desinfiointi- ja kuumahöyrypesupalveluihimme!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.