Asiakastarinat
11.09.2018 |

Jätehuollon verkkokoulutus kannustaa koko henkilöstöä lajittelemaan

Jätelain mukaan jätehuollosta vastaavat henkilöt tulee perehdyttää toiminnan seurantaan ja tarkkailuun. Jätteiden lajittelua ei voi kuitenkaan yrityksessä tai kiinteistössä jättää muutaman vastuullisen harteille. Kannattavampaa on kouluttaa kaikki lajittelemaan fiksusti – esimerkiksi verkossa.

L&T:n Lassikossa on viime aikoina kirjoitettu paljon siitä, miksi kierrätysaste kannattaa nostaa mahdollisimman korkeaksi. Tehokas lajittelu vähentää sekajätteen määrää, mikä puolestaan laskee jätehuollon kustannuksia.

Kierrätysasteen nosto onnistuu esimerkiksi näiden vinkkien avulla:

Oleellisinta on kuitenkin saada koko henkilöstö ymmärtämään, miksi lajittelu on tärkeää, ja toimimaan sen mukaan. Helpoiten se onnistuu verkkokoulutuksen avulla.

Kaikki kierrättämään

Matalan kierrätysprosentin perimmäinen syy on usein tiedon puute. Jätteet heitetään lähimpään keräysastiaan sen kummempia miettimättä. Ehkä perehdytyksessä on unohdettu kertoa, missä keräysastiat sijaitsevat tai miksi jätteet kannattaa lajitella.

Kierrätyskoulutusten tavoitteena on opettaa henkilöstö lajittelemaan tehokkaasti. Käytännön vinkkien ja harjoitusten lisäksi koulutuksessa keskitytään suurempaan kuvaan: millaisia vaikutuksia lajittelulla on ympäristöön, materiaalitehokkuuteen ja kustannuksiin.

Tietoisuuden kasvattaminen johtaa huolellisempaan lajitteluun, mikä puolestaan nostaa kierrätysastetta. Hyvin suunnitellusta ja toteutetusta lajittelusta ei aiheudu kenellekään lisävaivaa, kunhan motivaatio ja puitteet ovat kohdallaan.

Verkkokoulutus ei katso aikaa tai paikkaa

Perinteiseen koulutukseen verrattuna verkon kautta suoritetun kierrätyskoulutuksen etuna on tavoitettavuus. Esimerkiksi suurissa kauppakeskuksissa työskentelee paljon henkilöitä eri yrityksissä, ja kiinteistön käyttäjien vaihtuvuus on suurta. Kaikkien kokoaminen paikan päällä tapahtuvaan koulutukseen on hankala, ellei mahdoton tehtävä.

Sama haaste on teollisuuden aloilla: kun töitä tehdään vuoroissa eikä tuotannollista toimintaa haluta häiritä, koko henkilöstön kutsuminen kerralla tai edes ryhmissä koolle on helpommin sanottu kuin tehty. Lisäksi koulutus on järjestettävä uudestaan aina kun uusia henkilöitä rekrytoidaan taloon.

Henkilöstön kouluttamisen lisäksi verkkokoulutusta voidaan hyödyntää myös teollisuusalueella tiheään vierailevien vaihtuvien urakoitsijoiden perehdyttämiseen. Suoritusrekisterin avulla koulutuksen suorittaminen voidaan vaivattomasti sitoa kulkuluvan myöntämiseen alueelle. Myös rakennustyömailla verkkokoulutukset ovat arkipäivää.

Säästä kustannuksissa

Verkkokoulutus on suhteessa edullinen ja kustannuksiltaan ennakoitava tapa varmistaa koko henkilöstön osaaminen. Osaamista voidaan kontrolloida, koska koulutuksen käyneistä on aina ajantasainen näkymä. Ja jos jokin asia pääsee unohtumaan, koulutusmateriaaliin voi koska tahansa palata.

Verkkokoulutus maksaa itsensä nopeasti takaisin parantuneena lajitteluna, kunhan jätehuollon puitteet ovat muuten kunnossa. Muista siis varmistaa, että kaikille syntyville jätejakeille löytyy omat keräysastiansa. Koulutuksen hyödyt jäävät minimiin, jos opittuja asioita ei voi hyödyntää käytännössä.

 Lue lisää jätehuollon verkkokoulutuksesta!

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.