Asiakastarinat
10.05.2017 |

Jäteauton vierailu sai päiväkodin lapset haaveilemaan jätekuskin työstä

"No niin lapset, nyt siirrytään ihan hissunkissun jäteauton luo ja sitten kuuntelette ohjeita, mitä teille annetaan", Nurmijärven Haikalan päiväkodin työntekijät ohjeistavat tulevia superkierrättäjiä. Jonoon järjestäytyneet eskarilaiset saapuvat jäteauton luo ja ujon jännittynyt hymy hiipii useimpien kasvoille.

"Mitäs kaikkea te olette tällä viikolla puuhanneet", Lassila & Tikanojan Ympäristöpalveluiden projektipäällikkö Lauri Yli-Kovero kysyy lapsilta.

Pian selviäää, että jo tiistaihin mennessä ohjelmaan on mahtunut paljon: kierrätysjumppaa, kierrätyspisteen kasaaminen jumppasaliin ja huomion kiinnittämistä muun muassa siihen, miten valoja sytytellään ja sammutellaan säästeliäästi.

Yli-Kovero kertaa lasten kanssa kierrättämisen perusjuttuja. Energiajae on sitä jätettä, josta tehdään poltettavaa materiaalia. Omenan jämät puolestaan päätyvät lopulta mullaksi, kunhan biojäteroskis löytyy talosta. Kun perusasiat on käyty läpi, on aika tutustua L&T:n jäteautoon, joka on tuotu aivan päiväkodin pihaan ihmeteltäväksi.

paivakotivierailu_169_4.jpg

"Arvaatteko kuinka paljon jätettä tuo auto pystyy keräämään kerralla?", Yli-Kovero jatkaa kyselemistä.

"Tosi paljon", kuuluu ensimmäisen innokkaan eskarilaisen vastaus.

"Se on ihan oikea vastaus ja tarkka määrä on 10 tonnia. Se on saman verran kuin mitä viisi keskivertokokoista henkilöautoa tai kaksi norsua painaa. Tämä jäteauto pystyy puristamaan roskat tosi pieneen tilaan jo tuolla auton sisällä, mikä tekee mahdolliseksi sen, että sinne mahtuu tavaraa niin paljon", Yli-Kovero kertoo auton toiminnasta.

Tästä innostuneena lapset haluavat kurkata auton takaluukusta sisälle autoon ja sehän onnistuu. Yli-Kovero nostaa lapsia kurkkaamaan turvallisesti auton sisuksiin.

paivakotivierailu_169_2.jpg

Ja seuraavana vuorossa onkin hypätä jäteauton ratin taakse. Suurin osa lapsista haluaa kokeilla, miltä tuntuisi olla jätekuski tai oikeastaan raaka-aineen kerääjä ammatiltaan. Kun lapsilta kysytään, moniko haluaisi isona jätekuskiksi, nousee muutama innokas käsi ylös. Joukossa on sekä poikia että tyttöjä.

 paivakotivierailu_169_3.jpg

Mukana tutustumiskierroksella on myös jäteautonkuljettaja Veli Pyy, joka on työskennellyt ammatissaan jo yli 40 vuotta. Lasten ilmeet ovat näkemisen arvoisia, kun he kuulevat Velin työvuosista. Sehän on suunnilleen saman verran tai jopa enemmän kuin monien lasten vanhempien ikä.

Nurmijärven kunnassa sijaitsevan Haikalan päiväkodin lapsille järjestettiin toukokuun toisella viikolla Kierrätysviikko. Teemaan sopivasti Lassila & Tikanojan jäteauto sekä Ympäristöpalveluiden työntekijät kävivät päiväkodilla lasten ihmeteltävänä.

TILAA BLOGIMME JA ASIAKASTARINAMME SÄHKÖPOSTIISI

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.