Siirry sisältöön

Vinkki

Jäähdytysjärjestelmän kausihuolto säästää ikäviltä yllätyksiltä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Jäähdytysjärjestelmän kausihuolto säästää ikäviltä yllätyksiltä</span>

Säännöllisesti tehdyllä jäähdytysjärjestelmän kausihuollolla on suuri vaikutus jäähdytyslaitteiden käyttö- ja korjauskustannusten ennakoitavuuteen – oli kyse sitten kauppakeskuksen kylmälaitteistosta, toimistorakennuksen tai serverihuoneen jäähdytyksestä.

Kiinteistön jäähdytysjärjestelmän vaatimusten mukainen vuosihuolto kannattaa suorittaa joko keväällä ennen jäähdytyskauden alkua tai syksyllä jäähdytyskauden päätteeksi.

Jos jäähdytykseen käytetään hiilidioksidijärjestelmää, toista huoltoa ei vuoden aikana enää edellytetä.

”Tukesin vaatimusten mukainen vuosihuolto kannattaa tehdä ennen kesän jäähdytyskautta, sillä jos jäähdytyksessä on orastavia ongelmia ennen kesää, ne vain pahenevat ilmojen lämmetessä”, vahvistaa L&T:n kiinteistötekniikan projektipäällikkö ja kylmätekniikan asiantuntija Jussi Friman .

Myös vuototarkastus hoituu kausihuollon yhteydessä

Jos kiinteästi asennettu jäähdytyslaite sisältää fluorattuja kasvihuonekaasuja eli F-kaasuja, kiinteistön omistaja tai haltija vastaa siitä, että laite tarkastetaan määrävälein vuotojen varalta. Uuden F-kaasuasetuksen (EU 517/2014) mukanaan tuoma muutos on, että tarkastusväli määräytyy kylmäaineen ilmastoa lämmittävän vaikutuksen perusteella. Vuototarkastustiheyteen vaikuttaa siis sekä laitteen sisältämän kylmäaineen määrä että aineen ilmastoa lämmittävä vaikutus.

”Edellisen F-kaasuasetuksen ajalta ehkä mieleen jääneet kolmen kilon rajat eivät siis enää pidä paikkaansa. Esimerkiksi R-134a-kylmäaineella 3,50 kg:n täytöksellä tai R410A-kylmäaineella 2,39 kg:n täytöksellä tarkastusväli on 12 kuukautta, joten tarkastus voidaan tehdä kätevästi keväthuollon yhteydessä”, Friman täydentää . Tarkastusväli pitenee kaksinkertaiseksi, jos laitteessa on vuotojen havaitsemisjärjestelmä.

CFC- ja HCFC-aineilla on edelleen kilogrammapohjaiset vuototarkastusrajat vähintään 3 kg, 30 kg ja 300 kg, sillä ne eivät kuulu F-kaasuasetuksen piiriin.

L&T:n LVIK-yksikön päällikkö Tomi Tenhovuori painottaa, että vuototarkastuksen saa teettää vain pätevällä yrityksellä tai asentajalla. Laitteista on pidettävä myös ajantasaista huoltokirjaa, joka on pyydettäessä voitava näyttää tarkastusta tekevälle valvontaviranomaiselle.

Vikakorjaus on aina se kalliimpi vaihtoehto

Jos jäähdytysjärjestelmä ei toimi kunnolla, sen vaikutukset näkyvät monella tasolla. Energiankulutus kasvaa, huoneilma voi tuntua kostealta, laitteet kuormittuvat ja voivat pahimmassa tapauksessa rikkoontua ja päästää ympäristölle haitallista kylmäainetta ilmaan. Tenhovuori vahvistaa, että ennakkohuoltojen tarpeellisuus on todella suuri: ”Vikakorjaukset koskevat lähes poikkeuksetta huoltamattomia laitteita, ja kustannukset nousevat silloin aina suuremmiksi, vian aiheuttamasta hävikistä tai tappioista puhumattakaan. Säännölliset keväthuollot sen sijaan pitävät kustannukset tasaisena, eikä tule yllättäviä kustannuksia kesken jäähdytyskauden.”

Mistä huonosti toimivan jäähdytysjärjestelmän tunnistaa

Myös kiinteistön käyttäjät voivat havaita merkkejä jäähdytysjärjestelmän mahdollisista ongelmista . Yleisimpiä oireita ovat Frimanin mukaan laitteista kuuluvat äänet, tärinät ja jäähdytystehon huononeminen.

”Jos esimerkiksi höyrystin on likainen, laite voi jäähdyttää täydellä teholla, mutta jäähdytys ei ohjaudu oikeaan tilaan. Silloin energiankulutus kasvaa, kompressori kuormittuu, eikä jäähdytysteho tunnu riittävän”, Friman kertoo.

Huollosta energiatehokkuutta ja turvaa

Jäähdytysjärjestelmän keväthuollossa puhdistetaan suodattimet, lauhduttimet ja höyrystimet. Lisäksi testataan hälytykset- ja varolaitteet sekä mitataan kompressorin kuntoa. Huollettu jäähdytysjärjestelmä on nimenomaan energiataloudellinen. Kun jäähdytysjärjestelmä toimii optimaalisesti, tarvitaan huomattavasti paljon vähemmän jäähdytystehoa, jotta lämpötila saadaan halutulle tasolle.

”Kylmätekniikan toimivuus on ratkaisevan tärkeää esimerkiksi kaupoissa , joissa järjestelmän on oltava käyttövarma koko ajan, ympäri vuoden. Elintarvikkeiden tuoreuden takaaminen niin ravintoloiden kuin kauppojen kylmätiloissa on ensiarvoisen tärkeää toiminnalle, eivätkä hälytysjärjestelmät saa pettää”, Friman vahvistaa.

Sama koskee serveri- ja prosessitilojen jäähdytystä . Hälytys- ja etävalvontajärjestelmien on oltava kunnossa, jotta ne pystyvät vartioimaan laitteita ylikuumenemiselta, oli kyse sitten sairaalan tietojärjestelmistä tai teollisuusprosessien toiminnasta.

Huolettomuutta vuosihuoltoasiakkuudesta

Tomi Tenhovuori kertoo huomanneensa, että isännöitsijät arvostavat, että kylmälaitteiden huoltokirjat löytyvät täydellisinä.
”Tästäkin syystä on hyvä, että valtaosa asiakkaistamme on jo vuosihuoltoasiakkaita, joiden ei tarvitse itse kantaa huolta jäädytysjärjestelmänsä huoltoväleistä. Toimimme heille annetun kalenterin mukaan, ajankohdat ovat etukäteen selvillä ja raportoimme huollon aikana tehdyistä havainnoista joten mahdolliset viat pystymme korjaamaan nopeasti", Tenhovuori summaa.

Kylmätekniikka ja ilmanvaihto kulkevat käsi kädessä

L&T:n jäähdytyspuolelta löytyy paljon pitkän linjan asiantuntemusta. Myös muuta kiinteistöosaamista on omasta takaa ja talotekniset huollot pystytään tekemään kokonaisvaltaisesti.

Usein kylmälaite ja ilmanvaihtohuollot kannattaa tehdä samanaikaisesti keväällä. Se takaa puhtaan ja miellyttävän olosuhteen tehdä töitä toimistolla.

”Kun IV-koneiden suodattimet ovat puhtaat, ilma jäähtyy paremmin ja energiaa kuluu huomattavan paljon vähemmän huoneilman jäähdytykseen. Silloin pystytään myös optimoimaan järjestelmien ohjausta ja tekemään ennakoivaa säätöä ulkolämpötilojen ja muuttuvien tilanteiden mukaan”, Tenhovuori kiteyttää.

Vinkit jäähdytysjärjestelmän keväthuoltoon liittyen

  • Kerro huollolle mahdolliset huomiosi laitteen toimivuudesta.
  • Tilojen yleinen puhtaanapito on tärkeää, sillä se antaa jäähdytyslaitteille hyvät toimintaedellytykset.
  • Seuraa omavalvontaa ja hälytyksiä, kerro havainnoistasi.
  • Muista käyttää laitteita oikein, ohjeiden mukaisesti, niin ne kestävät pidempään, eikä jäähdytystehoa mene hukkaan. Jäähdytyslaitteita ei saa peittää.
  • Huollon yhteydessä voidaan säädöin pyrkiä vaikuttamaan energiatehokkuuteen.

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä, niin laitetaan kiinteistösi jäähdytysjärjestelmät kesäksi kuntoon!

Tutustu jäähdytysratkaisuihimme ja kysy tarjous

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.