Asiakastarinat
29.04.2021 |

Ideat käyttöön, raksajäte kiertoon

Rakennustyömaiden kierrätystä on alettu tehostaa tosissaan. L&T auttoi NCC:tä saamaan valtavan sairaalatyömaan lajittelun kuntoon.

Tutustu rakennustyömaiden jätehuollon palveluihimme

Työpäivä alkaa olla pulkassa, ja työmaan pyöröportista virtaa ulos kymmenien työntekijöiden letka. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sairaalatyömaa eli OYS2030-hanke Oulussa on ollut tekeillä pari vuotta, ja jättityömaa jatkuu edelleen.

”Kaksitoista kerrosta, 59 000 neliötä ja 270 000 kuutiota. Valmista pitäisi olla 2023”, luettelee NCC:n työmaan logistiikkavastaava Juho Suominen. Viereen nousee lisääkin sairaalarakennuksia, ja koko valtava alue valmistuu vuonna 2030.

Ensimmäisen vaiheen A-talo kohoaa jo harjakorkeuteen, ja työmaalla on siistiä, niin ulkona kuin sisällä kerroksissa. Erilaiset jätteet löytävät tiensä oikeisiin astioihin ja sitä kautta tehokkaaseen kiertoon.

Rakennusalalla kierrättämisen ryhtiliike on otettu pikkuhiljaa tosissaan, ja työmailta on mahdollista löytää uusia kiertotalouden toimintamalleja. Koko NCC:n tavoite on kierrättää jätteestä 70 prosenttia. Tällä työmaalla on tartuttu toimeen ja siksi päästään jo lähelle 60 prosenttia.

_J3A7850

Paljon uusia lajitteluideoita

Sairaalatyömaan alkaessa L&T ja NCC tekivät jätehuollon perussuunnitelmat: kartoitettiin jätejakeet sekä se, millaista ja miten isoa keräysvälineistöä pihalle ja kerroksiin tuodaan.

”Työmaalta on kerätty useita kymmeniä eri jätejakeita, sisätyövaiheessa kerätään 16 jaetta. Puu, kipsit, metallit, villa, tiili ja betonijätteet ovat suurimpia. Niille on kerroksissa erilliskeräys ja logistiikkaosasto vastaa niiden kuljetuksesta eteenpäin”, kertovat Suominen ja L&T:n ympäristömanageri Laura Kemppainen.

Kehitys alkoi saada uutta vauhtia vuoden 2020 lopulla, kun Suominen otti yhteyttä L&T:n suuntaan.

”Juhon viesti oli lyhyesti ja ytimekkäästi: kierrätysapua? Tästä tuli ensimmäinen L&T:n kohde, missä olemme vahvasti mukana rakennustyömaan porttien sisäpuolella kehittämässä jätehuoltoa toistuvilla käynneillä. Työmaan vaihtuvat tilanteet tarvitsevat huomiota myös jätehuollon näkökulmasta”, Kemppainen sanoo.

Kehitystyö alkoi yhteisellä kartoituksella. Löytyi uusia kierrätettäviä materiaaleja kuten suursäkkejä, muovimattoa ja kaapelikeloja. Havaintojen pohjalta työtehtävissä, muun muassa lattiapinnoitustöissä, on myös muutettu toimintatapoja materiaalihävikin pienentämiseksi.

”On myös löydetty paluulogistiikkamahdollisuuksia. Esimerkiksi muovimattojen ylijäämät palautuvat valmistajille, ja he pystyvät hyödyntämään sen uudessa tuotannossa, eikä se päädy ollenkaan jätteeksi”, Kemppainen kertoo.

_J3A7823

Kierrätysratkaisuja räätälöidysti

Yksi kehittämisen haaste on tilan rajallisuus työmaalla.

”On lavaa, paalainta ja puristinta, mutta tontilla ei ole tilaa loputtomasti. Onneksi on mahdollista hoitaa suoranoutologistiikalla muun muassa erilaisten metallilaatujen noutoa. Palveluntuottajat tulevat hakemaan suoraan työmaalta syntypaikkalajiteltuja materiaaleja uusiotuotantoon.”

Ympäristömanagerin työ on välillä melkoista salapoliisityötä.

”Kun kysyy tuotteiden valmistajilta, olisiko heillä mahdollisuutta kierrättää omia tuotteitaan, joiltakin on tullut viestiä, että ’ihanaa kun otitte yhteyttä, ollaan mietitty ihan samaa’. Kierrätettäviä jakeista haastavaksi nousivat esimerkiksi alakattovillojen paneelit. Niillekin löytyi kanava, eikä se päädy enää jätteeksi”, Kemppainen hymyilee.

_J3A7567

L&T auttaa etsimään ideat

Työmaan kierrätyksen onnistumisen tae ja edellytys ovat ihmiset ja onnistunut syntypaikkalajittelu. Keskeistä on se, että keräysvälineet ovat toimivat ja oikeankokoiset sekä se, että ohjeistukset ovat selkeät.

”Tämä vaatii kaikilta asennetta, ja oikeista toimintatavoista täytyy pitää huolta. Tärkeää on, että ohjeistukset ovat kunnossa ja selkeitä. Myös keräysvälineet pitää olla työpisteiden lähettyvillä,” sanoo Juho Suominen.

”Tässä on opeteltu asioita puolin ja toisin. Astioiden värikoodaus on hyvä tapa. Esimerkiksi punainen on vaaran väri, joten vaarallisten jätteiden astian väri on punainen. Tällaisia helppoja mielikuvia on viety käytäntöön”, kertoo Kemppainen.

NCC:llä on oltu tyytyväisiä L&T:n tukeen.

”Meillä ei ole aikaa eikä osaamista etsiä kaikkia uusia kierrätysmahdollisuuksia, mutta meille on tärkeää tietää, mitä uutta on tarjolla. Lauralla on ideoita ja osaamista, koska hän tekee sitä työkseen”, Suominen sanoo.

_J3A7678

Kierrätys tietää säästöä

Parempi lajittelu ja kohoava kierrätysaste ovat hyväksi ympäristölle, mutta se tarkoittaa NCC:lle myös kustannussäästöjä.

”Rakentamisen sekajätemaksut nousevat koko ajan, joten tässä on vahva taloudellinenkin näkökulma. Jos kaikki menisi sekajätteeseen, jätemaksut olisivat käytännössä tuplasti suuremmat”, Suominen sanoo.

Parhaimmillaan hyvä keskustelu poikii aivan uusia innovaatioita. Yksi esimerkki on valutöistä jäävä ylimääräinen betoni. Yleensä se ajetaan takaisin betonitehtaalle – tai joskus valetaan työmaan nurkkaan möykyksi, jonka kovettumien jälkeen ihmetelellään, miten se saataisiin kuskattua jonnekin.

”Nyt ylimääräinen betoni valetaan muottiin, ja lopputulosta voidaan hyödyntää esimerkiksi suljettujen tuotantolaitosten loosirakenteiden seininä. Tätä kehiteltiin yhdessä ja siitä on saatu hyvät kokemukset”, Kemppainen sanoo tyytyväisenä.

Kierrättämisen kehittäminen ei vaadikaan ihmetekoja. Usein se tarvitsee vain hitusen ajattelua ja pari ennakkoluulotonta ideaa.

Tutustu rakennustyömaiden jätehuollon palveluihimme

_J3A7588

Teksti Sami Turunen
Kuvat Timo Heikkala

×
Tutustu kiertotalousosaajiimme

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.