Siirry sisältöön

Vinkki

5 vinkkiä Molok®-jätesäiliöiden käyttöiän pidentämiseen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >5 vinkkiä Molok®-jätesäiliöiden käyttöiän pidentämiseen</span>

Maahan upotettavien Molok®-syväkeräyssäiliöiden käyttöikä on perinteisiä pintajäteastioita pidempi. Säännöllisellä huolenpidolla varmistat, että taloyhtiön käytössä olevat Molok®-jätesäiliöt palvelevat asukkaita entistä kauemmin.

Molok®-jätesäiliöt tuovat taloyhtiöön lukuisia pitkän tähtäimen hyötyjä. Syväkeräyssäiliöiden suuren vetoisuuden ja pidemmän tyhjennysvälin ansiosta jäteautot käyvät harvemmin säästäen samalla kustannuksia ja ympäristöä. Molok®-syväkeräyssäiliössä maan alle pakkautuvat jätteet pysyvät viileässä ja auringonvalolta suojassa. Näin ilmapiiriä pilaavia hajuhaittoja ei synny, ja suurenkin taloyhtiön jätepiste on helppo pitää siistinä ja hygieenisenä.

Molok®-jätesäiliöt mahdollistavat useamman eri jätejakeen keräysmahdollisuuden samassa astiassa, mistä on etua erityisesti pienille taloyhtiöille. Eri jätejakeiden keräys tulee pelkkää sekajätettä edullisemmaksi. On myös hyvä huomioida, että kuntien jätemääräykset tulevat lähitulevaisuudessa muuttumaan koko Suomen alueella. Monissa kunnissa muovijätteen keräys on pakollista jo nyt, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla muovinkeräyksestä tulee pakollista kaikissa taloyhtiöissä vuoteen 2021 mennessä . Uusien jäteastioiden hankkimisen sijaan voi jo olemassa olevan Molok®-jätesäiliön jakaa esimerkiksi seka- ja muovijätteelle.

Kuten mikä tahansa kovassa käytössä kuluva laite tai työkalu, myös jäteastia vaatii säännöllistä huolenpitoa. Näiden vinkkien avulla pidennät pienellä vaivalla Molok®-jätesäiliöiden käyttöikää ja varmistat, että taloyhtiönne saa nauttia syväkeräyksen suomista eduista pitkälle tulevaisuuteen.

5 vinkkiä Molok®-jätesäiliöiden käyttöiän pidentämiseen

Vanhasta jätesäiliöstä huolehtiminen on huomattavasti edullisempaa, ympäristöystävällisempää ja vaivattomampaa kuin uuden hankkiminen. Mutta millä konkreettisilla keinoilla Molok®-jätesäiliöiden käyttöikää voidaan pidentää?

1 - Tarkistuta ja pesetä

Säännöllinen kuntotarkastus ja pesu ovat aina tärkeimmät huoltotoimenpiteet, oli taloyhtiön käytössä minkälainen jäteastia tahansa. Siitä huolimatta vain harvassa taloyhtiössä on nimetty vastuuhenkilö, joka tarkkailisi jätepisteen kuntoa tasaisin väliajoin. Jätepistettä päivittäinkään käyttävä asukas ei välttämättä huomaa jätesäiliön kunnossa ongelmia samalla tavalla kuin kuntotarkastuksia työkseen tekevä alan ammattilainen.

Erityisesti haja-asutusalueiden pienissä taloyhtiöissä on totuttu pitämään yhteiset tilat ja piha-alueet kunnossa talkoovoimin, mutta jäteastian pesu ilman asianmukaisia välineitä on vaivalloinen, aikaavievä ja jopa riskialtis askare työpäivän päätteeksi. Silti ammattilaiselta ostettu apu päätyy keveistä kustannuksista huolimatta vain harvoin hallituksen asialistalle.

L&T on Molok®-syväkeräyssäiliöiden valtuutettu huoltokumppani Suomessa . Huolimatta siitä, kuka taloyhtiön jäteastiat tyhjentää, huoltosopimuksen solmimalla taloyhtiössä voidaan olla varmoja, että Molok®-jätesäiliöt pysyvät moitteettomassa kunnossa ilman osakkaiden vaivannäköä. Huoltosopimukseen kuuluu Molok®-jätesäiliöiden huolellinen tarkastus ja vaahtopesu sovituin väliajoin ilman, että tarkastusta olisi muistettava tilata erikseen. Tarkastuksessa ammattilainen käy läpi jätesäiliön jokaisen osan ja kartoittaa jätesäiliön kunnon sekä sisältä että ulkoa. Mikäli tarkastuksen yhteydessä paljastuu epäkohtia, sovitaan asianmukaisista korjaustoimenpiteistä ilman viivytyksiä.

2 - Pidä huoltoväli riittävän tiheänä

Tarkastuksen yhteydessä voi esimerkiksi käydä ilmi, että Molok®-jätesäiliön sisällä oleva nostosäkki on revennyt. Kyseessä on ongelma, jota asukkaiden on jätepisteellä käynnin yhteydessä vaikea itse havaita mutta joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa työturvallisuusriskin jätesäiliötä tyhjentävälle ammattilaiselle. Huolehtimalla riittävän tiheästä huoltovälistä vältetään turhat riskit ja ajan saatossa pahenevien pikkuvikojen kasvaminen kalliiksi korjaustoimenpiteiksi.

Suurten taloyhtiöiden jätepisteellä voi käydä päivän aikana kova vilinä. Vaihtamalla kuluvat osat, kuten kannen nosto- ja aukipitovarusteet riittävän usein varmistetaan, että Molok®-jätesäiliö toimii ongelmitta ympäri vuoden. Jäteastian verhoilun kunnostuksella, kuluneiden kylttien vaihtamisella tai ilkivallan kohteeksi joutuneen jäteastian graffitit poistamalla vanhastakin Molok®-jätesäiliöstä saadaan hetkessä kuin uusi. Siisti ja toimiva jätepiste helpottaa jätepisteellä käyntiä ja motivoi asukkaita kierrättämään entistä tehokkaammin.

3 - Paranna jätepisteen toimivuutta

Mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Jos roskat päätyvät toistuvasti vääriin astioihin, jätesäiliön kansi on vaivalloista avata tai jätepisteen käyttö ei tunnu luontevalta, kannattaa pohtia, miten sen toimivuutta voidaan parantaa. Asukasviihtyvyyden ja yhteisten tilojen siisteyden takaamiseksi jätepisteen on palveltava jokaista yhteisön asukasta ongelmitta.

Molok®-jätesäiliön toimivuutta voidaan parantaa esimerkiksi päivittämällä jätesäiliön nostovarusteet tai asentamalla kansiin aukipitosalvat. Toisinaan ongelmana voi olla taloyhtiön jätepisteen luvaton käyttö, jolloin ulkopuolisten pääsy jäteastiaan voidaan estää lukitusjärjestelmän avulla. Vaihtamalla jäteastioihin uudet, kuvilla varustetut kyltit tai värilliset luukut, kierrättäminen helpottuu entisestään. Lapsetkin oppivat kierrättämisen salat jo nuorina, kun lukutaitoa ei tarvita vaan luukun väri kertoo, mikä jäte kuuluu mihinkin astiaan.

Mitä vaivattomammaksi kierrättäminen tehdään, sitä innokkaammin yhteisön asukkaat myös lajittelevat roskiaan, ja samalla jätteenkeräyksen kustannuksetkin alenevat.

4 - Ohjeista jätepisteen käyttäjiä

Suomalaiset ovat innokkaita jätteenlajittelijoita, mutta kaikille kierrätyssäännöt eivät ole päivänselviä. Selkeän ohjeistuksen puuttuminen voi luoda asukkaille mielikuvan kierrätyksen vaikeudesta ja madaltaa intoa oman talouden roskien lajitteluun.

Jätesäiliön kylkeen kiinnitettävien kylttien ja jätelajia osoittavien värillisten luukkujen lisäksi jätepisteelle voidaan lisätä erillinen lajitteluohjetaulu, joka opastaa asukkaita jäteastioiden oikeaoppiseen käyttöön. Toinen tehokas keino on jakaa taloyhtiön jokaiselle kotitaloudelle selkeä lajitteluohje, jonka asukkaat voivat teipata vaikkapa oman roskakaapin oveen. Mitä helpommin lajitteluohjeet ovat asukkaiden saatavilla, sen innokkaammin he roskiaan lajittelevat ja huolehtivat myös siitä, että jätepisteellä roskat päätyvät niille kuuluviin astioihin.

5 - Konsultoi asiantuntijaa ennen pihan muutostöitä

Osa Molok®-syväkeräyssäiliömalleista kaivetaan asennettaessa osittain maan alle. Kunhan jäteastioista muistetaan huolehtia, voi samaa Molok®-jätesäiliötä käyttää kymmeniä vuosia. Näin pitkän ajanjakson aikana pihapiirissä saatetaan tehdä paljonkin muutoksia, kuten salaojitusta, sepelöintiä tai istutustöitä. Joissain tapauksissa pihan muutokset voivat vaikuttaa Molok®-syväkeräysastian käyttöikään. Konsultoimalla L&T:n asiantuntijaa ennen piharemonttia varmistat, ettei pihapiirin parannus aiheuta turhaa haittaa jäteastioille.


Haluatko tietää lisää Molok®-jätesäiliöiden huoltosopimuksesta ja sen hyödyistä? Tai haluatko kysyä muovinkeräyksen järjestämisestä? Tiedätkö, miten taloyhtiösi Molok®-jätepiste muunnetaan helposti ja nopeasti vastaamaan muuttuvia jätehuoltomääräyksiä? Me autamme! Soita meille numeroon 010 636 6400 ja kysy lisää tai ota yhteyttä tämän lomakkeen kautta .

Lue lisää ja pyydä tarjous

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.