Asiakastarinat
27.04.2020 |

Hävikkimestari lähtee maailmalle – lisää vauhtia L&T:n kehittämälle sovellukselle

L&T:n kehittämä, ruokahävikin vähentämiseen suunniteltu Hävikkimestari-palvelu myydään CGI:lle. Palvelu saa hyvän kodin kasvaa ja lisämahdollisuuksia kansainvälistyä. L&T jatkaa edelleen hävikin vähentämistä ihmisten asenteita muuttamalla.

Ruokahävikki on maailmanlaajuisestikin iso ongelma. L&T kehitti ja toi markkinoille hävikin vähentämisessä auttavan Hävikkimestari-palvelunsa vuonna 2017.
Palvelu on nyt myyty CGI:lle. Hävikkimestari kytketään CGI:n kehittämään ammattikeittiöiden toiminnanohjaukseen kehitettyyn Aromi-ratkaisuun.

”CGI on osaava ict-talo, ja siksi heillä on kyky saada Hävikkimestarista irti kaikki potentiaaliset hyödyt. Heillä on jo nyt liiketoimintaa ravintoloiden toiminnanohjausjärjestelmissä, joten Hävikkimestari istuu sinne mainiosti”, sanoo L&T:n liiketoimintajohtaja Sebastian Aniszewski.

CGI on myös globaali toimija, jolla on hyvät mahdollisuudet viedä sovellusta kansainvälisille markkinoille.

”Hävikkimestari saa hyvän kodin, jossa se voi ottaa seuraavan kasvuloikan ja edistää sitä kautta kiertotaloutta.”

Oman kehitystyön hieno tulos

Hävikkimestari on syntynyt L&T:n tavoitteesta kehittää asiakkailleen kiertotaloutta edistäviä palveluja. Se on myös ollut hieno esimerkki talon innovaatiokulttuurin muutoksesta.

”Idea palveluun tuli aikanaan omalta asiantuntijaltamme Lotta Toivoselta. Idea oli siihen aikaan tavanomaisesta poikkeava eikä siihen heti uskottu. Lotta oli kuitenkin sinnikäs, uskoi palveluideaan ja puski kokeilun tekemistä eteenpäin. Saadut tulokset ja asiakaspalautteet olivat vakuuttavia. Tällaista sisäisen yrittäjyyden ja kokeilujen kulttuuria meillä halutaan tehdä ja nähdä”, Aniszewski sanoo.

Hävikkimestaria on kehitetty vuodesta 2015. Aniszewski sanoo, että omasta kehitystyöstä luopuminen on haikeaa, mutta tarpeellista. Hävikkimestaria L&T:llä viime vuosina edelleen kehittäneet Eveliina Lindell ja Sini Vuorinen jatkavat onnistunutta työtään hävikin eteen nyt yhdessä CGI:läisten kanssa.

”Teimme hyvää pioneerityötä, mutta olemme antaneet omalle lapselle sen mitä on annettavaa – nyt sen on jatkettava itse elämäänsä. Hävikkimestari on ollut meidän kärkitarinoitamme, mutta kun se uusissa käsissä voi lentää pidemmälle, jää hyvä fiilis.”

Aniszewski vastaa L&T:n Ympäristöpalveluiden Palvelukiihdyttämön toiminnasta, jossa kehitetään uusia ratkaisuja L&T:n liiketoimintojen tueksi.

”Jalostamme ideoita ja käymme vilkasta keskustelua muun muassa sisäisessä Pallomeri-sovelluksessamme. Kehitysputkessa on paljon tavaraa, joten sieltä on tulossa mielenkiintoisia kokeiluja ja uusia kiertotalousratkaisuja niin yrityksille kuin kuluttajille.”

Kaiken hävikin vähentäminen jatkuu

Hävikkimestarilla ravintolat voivat mitata ruokahävikkiä helposti. Sovellukseen kirjataan ruuan hävikki ja sen syy, ja sovellus kokoaa tiedot helppolukuisille raporteille. Palvelu auttaa keittiöhenkilökuntaa ottamaan hävikin vähentämisen osaksi arkea – sovelluksen lisäksi tässä auttavat Hävikkiasiantuntijat.
Hävikkimestari on käytössä ympäri Suomen lounas- ja á la carte -ravintoloista suurtalouskeittiöihin.
Sovellus auttaa parantamaan vastuullisuutta ja kannattavuutta, ja ennen kaikkea se auttaa muuttamaan ravintoloiden totuttuja toimintatapoja. Vuosittain Hävikkimestarin käytöllä onkin säästetty lähes miljoona lautasellista ruokaa.

L&T:n tekeminen kiertotalouden edistämiseksi ei vähene, vaikka sovellus vaihtaakin omistajaa.

”Jatkamme hävikin minimointia asiakkaidemme kanssa osana kiertotalouden rakentamista. Kiertotaloudessa tarvitaan uusia palveluratkaisuja, mutta myös asenteiden muuttaminen perustuu yhä enemmän kouluttamiseen ja ihmisten käyttäytymisen muutokseen. Sitä työtä tarvitaan jatkossakin”, Aniszewski sanoo.

HÄVIKKIMESTARI

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.