Asiakastarinat
22.06.2020 |

Ennakoiva kiinteistönhuolto – tiesitkö, että juuri nyt on oikea aika toimia?

Kiinteistönhuoltoon liittyy paljon sesonkeihin ja vuodenkiertoon liittyviä toimenpiteitä. Kun alkavaa kautta ennakoidaan ja siihen valmistaudutaan oikeaan aikaan, sujuu kiinteistön käyttö miellyttävämmin ja kustannustehokkaammin.

Mitä kiinteistöissä tulisi tehdä juuri nyt, jotta syys- tai kevätkausi alkaisi toimistoissa, virastoissa, julkisissa rakennuksissa, taloyhtiöissä ja muissa kiinteistöissä mahdollisimman jouhevasti?

Kiinteistönhuollon aluepäällikkö Ari Saarelainen vastaa Lassila & Tikanojan Itä- ja Keski-Suomen alueesta. Hänen tontillaan on koko kiinteistönhuollon paketti, aina toimilaitteista ja laitesäädöistä kiinteistöjen elinkaarenhallintaan. 

Ari kertoo, mitä kiinteistönhuollossa kannattaa eri sesongeissa ottaa huomioon.

Kevään ja kesän perustyöt: lämmityskausi päättyy, ulkotyökausi alkaa

Vuodenajat näkyvät kiinteistönhuollossa selkeästi. Toisaalta myös maantiede vaikuttaa huoltojen aikatauluihin: usein Etelä-Suomessa jo leikataan ruohoa samaan aikaan, kun pohjoisessa huolehditaan vielä lumenajosta. 

Kesäkauden alussa työlistallamme on tyypillisesti paljon piha-alueen tehtäviä. Korjaamme mahdolliset talven aiheuttamat vauriot pihasta ja varusteista, tarkistamme ja huollamme pihavarusteet kuten aidat, lämmitystolpat, reunakivet ja sadevesikaivot. Lisäksi kevääseen ja alkukesään kuuluvat istutusten hoito ja rikkakasvien torjunta. Olemme siirtyneet glyfosaattia sisältävistä torjunta-aineista kokonaan bioaineisiin, mikä on iso ja merkittävä uudistus pihatöissämme. 

Teknisen huollon ajankohtaisia töitä ovat lämmityskauden päättymiseen liittyvät asiat: lämmönvaihtimet ja -säätimet tarkistetaan, jotta kiinteistö toimii mahdollisimman energiatehokkaasti ja vähäisellä hiilijalanjäljellä. Ja ennen kuin tilat alkavat lämmetä auringossa, täytyy ilmanvaihtoon ja jäähdytykseen liittyvät koneet tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa. 

Lomakausi on paras aika syksyä valmisteleville huoltotöille

Kesällä kannattaa huoltaa kiinteistöt, joiden käyttöaste on kesäkaudella vähäistä: esimerkiksi toimistokiinteistöt, koulut ja virastot. Pintojen huoltaminen ja korjaustyöt onnistuvat parhaiten, kun kiinteistön käyttäjät eivät ole paikalla. Toinen selkeä kesän työkokonaisuus on kattojen ja räystäiden tarkistus- ja huoltotyöt, joita ei talvisin voi tehdä. 

Kesälomakaudella on hyvä tehdä myös töitä, jotka vaikuttavat toimistokiinteistöjen työpisteisiin ja niiden kuntoon syksyn alkaessa. 

Hyvä esimerkki on toimistotilojen valaisinhuolto: monissa virastoissa ja toimistotiloissa alkavat lomat pyöriä juhannukselta, eli työtä voidaan tehdä häiritsemättä toimiston normaalia arkea. Työpisteitä voidaan tarvittaessa kierrättää eikä toimistossa tehtävä työ häiriydy.

Kesälomakausi näkyy myös asunto-osakeyhtiöissä. 

Siinä missä toimistokiinteistöissä on fiksua aloittaa kesäkauden työt heti kesäkuussa, kannattaa kerrostalojen työt ajoittaa heinäkuun alkuun. Rappukäytävien ja lattioiden huollot, ikkunanpesut ja esimerkiksi saunaremontit kannattaa tehdä silloin, kun suurin osa asukkaista matkailee kotimaassa tai mökkeilee. Sopivin aika on heinäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Lue lisää: Kiinteistön huolto ei kaadu karanteeniin – mitä huoltotoimenpiteitä taloyhtiöissä kannattaa tehdä juuri nyt?

Ennakoinnilla vältetään yllättävät korjaustarpeet

Ennakoiva kiinteistönhuolto on äärettömän tärkeää, etenkin kiinteistön toimilaitteiden käyttöiän ja -kustannusten kannalta. 

Ilmanvaihto-, jäähdytys- ja kiinteistönohjauslaitteiden huoltosuunnitelmia kannattaa tarkistaa suhteessa kiinteistön käyttöön. On myös fiksua varmistaa säännöllisesti, että suunnitelmat palvelevat juuri tämän talon tarpeita huomioiden myös sen, milloin kiinteistön käyttäjät ovat paikalla ja milloin eivät. 

Jos esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimia ei vaihdeta säännöllisesti, kiinteistön energiankulutus ja kustannukset saattavat kasvaa jopa 15 - 20 %. Tämä voidaan välttää huoltamalla ilmastointi oikeaan aikaan. Säännöllisellä huoltamisella on positiivinen vaikutus myös kiinteistön käyttömukavuuteen ja viihtyvyyteen sekä kiinteistön käyttöikään.

Ennakoivilla toimenpiteillä varmistetaan laitteiden toimivuus ja energiataloudellisuus – ja tietysti myös pidennetään laitteiden ja koko kiinteistön käyttöikää.

Lue lisää: Tyhjän kiinteistön huoltovinkit – harkitse nyt ainakin näitä!

Kiinteistönhuolto toimii, oli poikkeusaika tai ei

Ennakoivien huoltotoimenpiteiden suunnittelu ja toteutus sujuu poikkeusaikanakin turvallisesti. Hoidamme suunnittelun ja työnjohdon näppärästi etäyhteyksin – näin sekä työnjohtajien että tekijöiden on entistä helpompaa osallistua suunnitteluun.

Meillä on toimintaa 24/7 ja käytännössä esteetön pääsy asiakaskohteisiimme, eli lähikontakteja ei tarvita myöskään huoltotoimenpiteitä tehtäessä. Kiinteistöihin, joissa on putoamis- tai muita riskejä, mennään aina pareittain, muissa kohteissa työskennellään itsenäisesti, kuten normaalistikin. 

Kun huoltotoimenpiteitä ennakoidaan, varmistetaan samalla etteivät työt ruuhkaudu ja että huoltosuunnitelman noudattaminen onnistuu. Kiinteistön huoltosuunnitelma kannattaa tietysti alun alkaenkin rytmittää kiinteistön käytön kanssa siten, että toimenpiteet aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä ja säätöä käyttäjien arkeen.  

Olisiko nyt oikea aika aloittaa kiinteistösi valmistelu kohti tulevaa kautta? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeella tai soittamalla numeroon 010 636 7000 ja aloitetaan ennakoivien toimenpiteiden suunnittelu yhdessä!

Tutustu kiinteistöhuollon palveluihin ja ota yhteyttä

×
Lataa kiinteistönhoidon palveluiden ostajan muistilista tästä!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.