Asiakastarinat
02.03.2018 |

Älykäs termostaatti lukee sääennusteet ja takaa tasaisen lämmön joka huoneeseen

Älykkäät ja ympäristöstä oppivat termostaatit mahdollistavat vesipattereiden päivityksen nykyaikaan. L&T:n ja Fourdegin yhteistyönä kehittämillä termostaateilla sisätilat pysyvät lämpöisinä talvella, kiinteistöjen lämpötilaerot tasaantuvat ja iso määrä energiaa säästetään.

Kirpeinä pakkaspäivinä, vaatteiden pukemisen ja riisumisen ruljanssi ulkoa sisälle mentäessä on kaikille varmasti tuttua. Valitettavasti monet joutuvat jatkamaan samaa vaatteiden vaihtamista myös kotinsa sisätiloissa. Keittiön ollessa miellyttävän lämmin, saattaa tuulisen seinustan puolella olevassa makuuhuoneessa tarvita villasukkia. Samaan aikaan kylpyhuoneessa saattaa olla trooppisen loikoilun mahdollistava rantakeli. Yksinkertaistettuna – jossain huoneessa on aivan liian kylmä ja toisessa liian kuuma.

Vesipatteri oppii käyttäjänsä mieltymykset

Suomen kaukolämpöverkot ovat olleet hieno ratkaisu taajamien kotien ja työpaikkojen tehokkaaseen lämmitykseen kylminä talvina. Keksintönä kaukolämpö on kuitenkin jo lähes 200 vuotta vanha. Päivittääkseen kaukolämpö- ja vesipatterijärjestelmiä nykyaikaan, L&T aloitti vuonna 2015 yhteistyön digitaalisia energiatehokkuuspalveluita tarjoavan Fourdeg-yrityksen kanssa.

”Digitaalinen energiapalvelumme oppii ennakoimaan kiinteistön jokaisen huoneen lämmön ja lämmityksen tarpeen, ja toteuttamaan lämmitystä oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan”, Fourdegin toimitusjohtaja Markku Makkonen kuvailee palvelua.

Uudessa energianhallintajärjestelmässä, vesipattereihin kiinnitetyt digitaaliset termostaatit ovat langattoman internetyhteyden kautta yhteydessä pilvipalveluun. Huoneen lämpötilaa ja käytettyä lämmitysenergiaa mittaamalla, sääolosuhteita ennakoimalla sekä tilan käytöstä ja olosuhteista oppimalla, järjestelmä pystyy toteuttamaan halutun sisälämpötilan oikeana hetkenä.

Älykkään vesipatterin avulla, esimerkiksi tuulisen meren puolella sijaitsevissa asunnoissa saadaan vallitsemaan sama miellyttävä huonelämpötila kuin auringon ja tyynen puoleisissa. Ennen orastavaa pakkaspäivää, järjestelmä lisää lämmitystehoa niin, etteivät sään lämpötilamuutokset tunnu sisällä.

Toimistorakennuksissa lämmitystä voidaan puolestaan säätää alas viikonloppujen ajaksi ja nostaa lämpötilaa taas uudelleen maanantai-aamua varten. Yöpudotuksella, eli lämpötilan yöaikaisella laskulla, puolestaan saadaan merkittäviä energiasäästöjä niin toimisto- kuin asuinrakennuksissa.

VTT:n tutkimuksien mukaan ihmisten mieltämä ideaalilämpötila vaihtelee jopa 6 astetta. Eli 22 astetta lämmin huoneilma voi olla yhdelle henkilölle liian kuuma ja toiselle liian kylmä. Järjestelmämme avulla käyttäjät pystyvät valitsevaan haluamansa lämpötilan eri kellonajoille, huoneille ja päiville”, Makkonen sanoo.

IMG_8120web.jpg

Fourdegin ja L&T:n energianhallintajärjestelmällä kiinteistön energiankulutusta saadaan vähennettyä ja halutut lämpötilaolosuhteet luotua tasaisesti kaikkiin rakennuksen huoneisiin. Järjestelmän oppiessa käyttäjiensä tarpeet ja tilojen erot, kuten huonekorkeudet ja seinämateriaalit, lämpötilaa saadaan hallittua entistä tarkemmin ja energiaa säästettyä vielä lisää.

”Viime talvena saatujen tulosten mukaan saimme tehostettua kiinteistöjen energiankulutusta 17–33 %. Kiinteistöjen saavuttamat tulokset ovat yksilöllisiä, ja niihin vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen kunto ja tilojen käyttötapa”, Makkonen sanoo.

Kuopiossa järjestelmä on tuonut lupaavia tuloksia

Yksi Fourdegin ja L&T:n energianhallintajärjestelmän uusimmista asennuskohteista on Kuopion kaupungin kansalaisopisto. Viime vuosisadan vaihteessa alun perin kasarmirakennukseksi rakennettu kansalaisopisto on energiankäytön suunnittelun kannalta haastava kohde.

”Kansalaisopiston tiloja käytetään jos jonkinlaiseen tarkoitukseen. On opetustoimintaa, kahvilaa, henkilökunnan toimistotiloja, liikuntasaleja, keittiöitä, leivonta- ja saviuuneja, ATK-luokkia ja paljon muuta. Jokaisella tilalla ja käyttäjällä on myös eri tarpeet lämpötilan suhteen”, kuvailee Kuopion kaupungin tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Hannu Kosunen.

Lisähaastetta lämpötilanhallintaan muodostaa kansalaisopiston paksut kiviseinät, jotka varastoivat lämpöä ja kylmää hyvin tehokkaasti.

20150929_LT_kiintpal_0351.jpg

Uusi älykäs energianhallintajärjestelmä asennettiin kansalaisopiston tiloihin syys-marraskuun vaihteessa. Ensikokemukset tilojen käyttäjiltä ovat Kosusen mukaan olleet myönteisiä, ja käyttäjät ovat olleet uteliaita järjestelmän tekniikasta ja toimivuudesta. Myös energiansäästö on kohentunut käsi kädessä käyttäjien positiivisen palautteen kanssa. Esimerkiksi yöpudotuksen avulla lämmönkulutusta on saatu vähennettyä merkittävästi viime vuoden vastaaviin verrattuna. Kosusen mukaan järjestelmä oppii tehokkaammaksi päivästä toiseen, ja esimerkiksi marraskuun energiansäästö on ollut jo huomattavasti lokakuun vastaavaa merkittävämpää.

Myös järjestelmän asennukseen ja asiakaspalveluun ollaan Kuopiossa hyvin tyytyväisiä.

”Asiakaspalvelu on ollut ensiluokkaista tässä hankkeessa, ja kiitokset siitä kuuluu Fourdegille ja L&T:lle. Kaikkiin tiedusteluihimme on reagoitu nopeasti ja käyttöönotto meni oikein mukavasti.”

Innovaattori ja vankka osaaja hyötyvät toisistaan

”Fourdegin kaltaiset startupit tuovat kiinteistöalalle tuoretta ajatusmaailmaa, joka on todella tervettä tälle alalle”, kommentoi L&T:n Head of New Business Antti Toivanen.

Lassila & Tikanoja hoitaa kumppanuudessa Fourdegin järjestelmän asennukset. Asiakaskiinteistöille tarjotaan myös L&T:n Ekohuollon palveluita kuten putki- ja ilmanvaihtotöitä, jotka toimivat käsi kädessä Fourdegin järjestelmän kanssa entistä paremman energiantehokkuuden saavuttamisessa.

Fourdegin järjestelmä pystyy lisäksi tunnistamaan tarkkaan kiinteistön putkistossa ja ilmanvaihdossa esiintyviä ongelmia. Näihin ongelmiin pystytään puuttumaan korjauksilla tai lisäasennuksilla Lassila & Tikanojan toimesta, ja tätä kautta säästämään vielä lisää lämmitysenergiaa.

”L&T kykenee tarjoamaan Fourdegin erinomaista tuotetta laajalle asiakaskunnalle. Samalla pystymme luomaan asiakkaillemme entistä kokonaisvaltaisemman viihtyvyyden konseptin, joka yhdistää teknologian, palvelun, asennukset ja muun tekemisen”, Toivanen sanoo.

”Yhteistyömme on hyvä esimerkki siitä, miten pieni ja suuri yritys voivat hyötyä toisistaan”, Makkonen tuumaa.

TILAA BLOGIMME JA ASIAKASTARINAMME SÄHKÖPOSTIISI

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.